MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Másolták a lottót és a kenót, több száz milliós bírság lett a vége

Másolták a lottót és a kenót, több száz milliós bírság lett a vége

hvg.hu

Egy máltai cég egy az egyben másolta le a Szerencsejáték Zrt. játékait, most döntött róla a GVH.

Szándékosan megtévesztette a fogyasztókat a Lottoland, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A máltai bejegyzésű vállalkozás a honlapján úgy reklámozta a játékait, hogy a fogadók azt gondolhatták, a Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásait veszik igénybe.

A máltai cég a Szerencsejáték Zrt. Hatos Lottó, Skandináv lottó, Kenó játékok szolgáltatásaihoz nagy mértékben hasonlító játékokat – „Hatoslottó Plusz”, „Skandináv lottó+”, „Keno24/7” – az EUROJACKPOT játékok esetében pedig teljesen névazonos szolgáltatásokat is – „EUROJACKPOT”, „EUROJACKPOT GO” – reklámozott. A cég emellett vagy egyáltalán nem, vagy félreérthető módon jelenítette meg a szolgáltatást ténylegesen nyújtó, honlapot üzemeltető vállalkozást, azaz a saját cégnevét és elérhetőségét, így a fogadók azt sem tudhatták, hogy pontosan kivel is állnak jogviszonyban, lehetetlenné téve ezzel jogaik gyakorlását.

A versenyfelügyeleti vizsgálat még 2022-ben indult, a Lottoland szerverét tavaly szeptemberben tiltották le, a Szerencsejáték Zrt. pedig beperelte az üzemeltetőjét, és jogerősen védjegybitorlási pert nyert vele szemben.

A GVH most azt közölte: 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre. A szervezet Versenytanácsa a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megcélzott fogyasztói kör egy része szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny, de felrótták azt is, hogy a Lottoland éveken keresztül, nagy intenzitással reklámozta a szolgáltatásait.