MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Már nem lehet személyi igazolvánnyal utazni az Egyesült Királyságba

Már nem lehet személyi igazolvánnyal utazni az Egyesült Királyságba

hvg.hu

A változás 2025-ig nem értini azt, aki törvényesen letelepedett kint.

Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem az Egyesült Királyságban élnek. Az ott törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább 2025-ig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak az országba.

Az ország belügyminisztérium pénteken ismertetett tájékoztatójában leszögezi: a személyi igazolványok azon személyazonosító okmányok közé tartoznak, amelyekkel a határrendészeti hatóság tapasztalatai szerint a legtöbb visszaélést elkövetik. Azzal, hogy a brit határrendészeti hatóságok péntektől nem fogadják el ezeket a személyazonosító okmányokat, lehetővé válik a brit kormány számára annak megakadályozása, hogy a szervezett bűnözői csoportok és az illegális bevándorlók beutazhassanak e dokumentumok felhasználásával – védik a döntést. A tárca szerint a brit határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis személyazonossági dokumentumoknak csaknem a fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült.

A brit belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6 159 800-an adtak be letelepedési kérelmet. A tárca statisztikája szerint meghaladta a 155 ezret azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

Az Egyesült Királyság tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból. A Brexit számos következménye közül ugyancsak aktuális, hogy az Egyesült Királyságot hátra hagyta sok külföldi munkavállaló, közöttük rengeteg sofőr. A kamionsofőrök hiánya miatt kialakult ellátási gondok pánikszerű felvásárlási rohamokhoz vezettek, és ez kiskereskedelmi szinten már több mint egy hete súlyos üzemanyaghiányt okoz országszerte. A brit forgalmazói szövetség, a Petrol Retailers Association (PRA) szintén csütörtök este közölte, hogy nincs javulóban a helyzet.