MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Hőlégballon, amely az űr széléig repít

Hőlégballon, amely az űr széléig repít

termeszeti.hu / fotó: instagram/zephalto

A ballon kapszulájában csupán 6 utasnak van hely.

Talán már nincs messze az idő, amikor az emberiség tartósan meghódítja a földönkívüli területeket, kolóniákat hoz létre a Marson és rendszeres járatokat indít bolygónk és az űr között. Az űrrepülők, földönkívüli rakéták és magánűrhajók elképesztő versenyében akad egy ember, aki máshogy csinálja.

Vincent Farret d’Astiès repülőmérnök élete nagy részében pilótaként dolgozott repülőkön és hőlégballonokon egyaránt. 2016-ban úgy döntött, hogy a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét egyesíti a repülés iránti szenvedélyével és megalkotta a Zephalto-t. Az alacsony szén-dioxid kibocsátású, innovatív megoldásokat kereső cég hőlégballonjával hamarosan minden eddiginél magasabbra repíti az utazókat.

Az elmúlt 7 évben a vállalat létrehozta Céleste névre hallgató túlnyomásos kapszulát, amit képes a sztratoszférikus ballon a magasba emelni. A Céleste már majdnem bevetésre kész! A tervek szerint 2024 végétől már utazhatunk a ballonnal és lebeghetünk a Föld légkörének 98%-a felett, akár 25 ezer méteres magasságban is.

Az utazás összesen 6 órát vesz majd igénybe, kb. másfél óra elteltével érjük majd el a magassági csúcsot, amit a lebegés követ, amikor a utazók élvezhetik a világ legelképesztőbb kilátását és saját szemükkel láthatják, hogy a Föld gömbölyű.

A mérnökcsapat és a világ minden tájáról származó szakértők együttműködéseként megtervezett Zephalto a francia állami űrügynökséggel együtt valósítja meg az élményt.

A ballon kapszulájában csupán 6 utasnak van hely, az exkluzív élményért pedig nem keveset kell majd fizetnünk.

A jegyeket elővételben már megvásárolhatjuk 120 ezer euróért (kb. 44 millió Ft-ért) a zephalto.com oldalon. Az utazás igazi különlegessége az, hogy nagyon kis ökológiai lábnyommal valósul meg ez a hihetetlen kaland.

A cég célja, hogy úgy jusson el a csillagokig, hogy nem szennyezi a környezetet, harmóniában van a természettel és mint egy vitorlás, suhan az égbolton.
Anélkül pillanthatunk le a magasból a Földre, hogy ártanánk neki. A Céleste esetében 27 kg CO2 a legkisebb mennyiség, ami egy űrutazásnál keletkezik– ez egy farmer előállításával egyenértékű. A pontos kibocsátás függ a földi szelektől, a sztratoszféra légmozgásától és úgy általában az időjárástól.

A különleges élmény kulcsa a személyre szabottság, a repülést az egyén igényeire és preferenciára alakítják. Elsőosztályú ételek mellett különféle italok bőséges választékára is számíthat az, aki jegyet vált.

Forrás: www.cntraveler.com