MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Már csak civilként léphet be az önkormányzat épületébe a felmentett polgármester

Már csak civilként léphet be az önkormányzat épületébe a felmentett polgármester

24.hu / fotó: utazik.hu

A város képviselőtestülete szerdán rendkívüli ülésen minősített többséggel megerősítette a polgármester felmentését.

Május végén adta hírül a 24.hu, hogy összeférhetetlenséget állapított meg a szekszárdi képviselő-testület Ács Rezső tevékenységével kapcsolatban, és a fideszes polgármestert menesztették.
Ezt a döntést Ács Rezső nem fogadta el, így jogi útra terelte az ügyet. Az eljárás idején továbbra is bejárt a hivatalába, és polgármesternek tekintette magát. Szerdán a megyei kormányhivatal arról tájékoztatta az ATV Híradót, hogy
jogosnak tartották a szekszárdi közgyűlés határozatát, amellyel menesztették a város polgármesterét. Így a mai naptól már hivatalos, hogy a városvezető nem gyakorolhatja tovább jogköreit a tolnai megyeszékhelyen.

Mint írták, mostantól csak civilként léphet be az önkormányzat épületébe, az irodáját ki kell ürítenie, hivatali telefonját és autóját is vissza kell adnia, továbbá mostantól fizetést sem kap.
A szekszárdi ellenzéki frakció vezetője, Bomba Gábor kora délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a város képviselőtestülete szerdán rendkívüli ülésen minősített többséggel megerősítette a polgármester felmentését. Ács Rezső polgármester a törvény által biztosított lehetőségével élve az első döntés végrehajtását felfüggesztette, és kérte a közgyűléstől a napirend újbóli tárgyalását. Bomba szerint Ács szerdán a megismételt döntést is megpróbálta újból felfüggeszteni, azonban a Tolna Vármegyei Kormányhivataltól kapott tájékoztatás alapján a törvény ugyanazon ügyben csak egy alkalommal teszi lehetővé a polgármester számára, hogy az újbóli tárgyalás kezdeményezését.
A felmentő határozat érvényre juttatására és végrehajtására a közgyűlés Máté Péter és Bomba Gábor frakcióvezetőket, bizottsági elnököket jelölte ki. Az elnökök a döntésről tájékoztatták Ács Rezső polgármestert és a Polgármesteri Hivatal valamennyi munkatársát. A polgármesteri feladatokat jelenleg az alpolgármester, Gyurkovics János látja el.
Ács Rezső polgármesteri tisztsége megszűnését követően kizárólag ügyfélként látogathatja a hivatalt – ügyfélfogadási időben – zárult Bomba bejegyzése.
A menesztett polgármester három éve küzd egy súlyos betegséggel, az ataxiával. Ennek következtében bizonytalanabbá vált a mozgása, és egyre nehezebben megy neki a beszéd, ez azonban szellemi képességeire nincs negatív hatással. A betegsége ellenére a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések. Elvette a bizottságok összes komolyabb döntési jogát, és korlátozta vagy megszüntette a képviselők közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait.