MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Mány László: „Nem tudnék semmit másként csinálni”

Mány László: „Nem tudnék semmit másként csinálni”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Terjeszkedés helyett stabilitás.

Az ECO-THERM-PAKS Kft. dinamikusan fejlődő vállalkozás Pakson. Alapító tulajdonosa Mány László, aki a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó céget saját erejéből hozta létre. A további növekedés helyett a stabilitásra, minőségi kiszolgálásra törekszik. Az Év Tolna Megyei Vállalkozója díjat kapta meg, ennek apropóján kértük egy kis visszatekintésre.

– Pakson születtem, csőszerelő szakmát Szekszárdon, az 505-os szakmunkásképzőben szereztem – mondja Mány László. – Két évig dolgoztam alkalmazottként, aztán megpróbáltam saját lábra állni.
– Családi indíttatás volt ez a vállalkozói lépés?
– Nem, egyszerűen, mint sokan mások, én is többet akartam. Egy épületgépészettel foglalkozó nagykereskedelmi cégnél dolgoztam, ahol sokat tanultam, tapasztalatot és kapcsolatokat szereztem, így vágtam bele 1998-ban a kereskedelmi vállalkozásba egyéni vállalkozóként.
– Vagyis a semmiből kezdte?
– Hitelt vettem fel az árukészletre, és akkor is rengeteget dolgoztam. Eleinte nagykereskedelmi szerelvény forgalmazói tevékenységet folytattam. A piaci igényekhez igazodva fokozatosan kialakítottam a kiskereskedelmi egységet, ami kiszolgálta a paksi szerelőket és a lakosságot. Jelentős lépés volt, amikor 2007-ben megvettem a jelenlegi telephelyet, itt, a Villany utcában, ahol egy 300 m2-es bemutatótermet, és 700 m2-es raktárt alakítottam ki. Nagy szükség volt erre a folyamatosan bővülő kereslet és a megnövekedett árukészlet miatt. Majd a cég árbevételének növekedéséhez alkalmazkodva, 2008-ban megalapítottam az ECO-THERM- PAKS Kft-t.
– Ez mérföldkő lehetett az elmúlt 25 évben.
– A vállalkozás kezdetektől víz- gáz, hűtés-fűtés gépészeti berende-
zések, csempék, padlólapok kis- és nagykereskedelmi értékesítésével foglalkozik. A nagyságrendek változtak, de most is ugyanúgy reggel ötkor kezdek és legtöbbször este hétig dolgozom, mint a kezdetekkor. A vállalkozás az elmúlt időszakban egy nagyon dinamikusan fejlődő szakaszt élt meg. Ugyanakkor nagy probléma számomra is, hogy nehéz motivált, elkötelezett munkatársakat találni.
– Új telephelyek nyitásán, terjeszkedésen gondolkodik?
– Nem, ez a méret számomra megfelelő, a legfontosabb a stabilitás, minőségi szolgáltatás a jelenlegi gazdasági nehézségek közepette.
– Ha visszatekint, van, amit másként csinálna?
– Önerőből jutottam idáig, azt hiszem, nem tudnék semmit másként csinálni.