MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Május 3-a a nemzetközi sajtószabadság napja

Május 3-a a nemzetközi sajtószabadság napja

telex.hu

Magyarországon, bátran mondhatjuk, rossz bőrben van a szabad sajtó.

Az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma, és egyre több az olyan újság, rádió és tévé, amelynek a tulajdonosai kötődnek a politikához, politikusokhoz.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadság-mutatója évente értékeli 180 különböző ország sajtószabadságának állapotát. Magyarország – 14 évnyi folyamatos hanyatlás után – most a szomorú 92. helyen áll.

2006-ban még a tizedik helyen álltunk.

Ma nemcsak a magyar sajtót érik fájdalmas veszteségek, hanem a magyar emberek információhoz jutásának lehetőségei is folyamatosan csorbulnak. A szűkülő médiatér mindannyiunk szabadságát korlátozza, a demokráciát gyengíti, ezért határoztuk el: merünk nagyot álmodni, és egy nagy, független, szabad hírportált hozunk létre. Megírjuk a valóságot, hogy az olvasóknak lehessen véleményük róla.

Elvileg a magyar állam elkötelezett a tájékoztatás mellett, legalábbis Magyarország Alaptörvényében az szerepel, hogy az állam biztosítja a szabad tájékoztatás feltételeit, továbbá hogy elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Ennek ellenére a tájékoztatás és információhoz jutás szabadsága bizony sérül Magyarországon. Az állami, közfeladatokat ellátó személyek, szervezetek, testületek, minisztériumok, politikusok nagyon gyakran nem válaszolnak az újságírói megkeresésekre.