MENÜ
2021. szeptember 21.
Máté, Mirella
Magyarország legszebb szőlőbirtokai – szekszárdiak taroltak

Magyarország legszebb szőlőbirtokai – szekszárdiak taroltak

magro.hu

Három kategóriában hirdették ki Magyarország legszebb szőlőbirtokait.

A versenyt szervező Bor és Piac szaklap főszerkesztője az M1 aktuális csatorna egyik műsorában közölte: a borászok három kategóriában – kis-, közép-, és nagybirtok – indulhattak. Bozzai Zsófia elmondta: mintegy 130-an vettek részt a versenyben. A weboldalra regisztrált borászatok közül az első körben internetes szavazáson választották ki kategóriánként a legjobb kilencet, akiket a zsűri felkeresett és értékelt. Vizsgálták a pincészetet, a technológiát, a tisztaságot, a szőlőterületet, a birtokot, a bort és a vendéglátási lehetőségeket is.

A három kategóriában 3-3 helyezettet neveztek meg, ezek lettek Magyarország legszebb szőlőbirtokai.

Három kategóriából kettőben lettek Magyarország legszebb szőlőbirtokai szekszárdi borászatok - képünk illusztrációHárom kategóriából kettőben lettek Magyarország legszebb szőlőbirtokai szekszárdi borászatok – képünk illusztráció
A 10 hektárig tartó kisbirtokok között a Dobogó Pincészet nyert a Tokaji Borvidékről.
A második Szekszárdról a Tringa Borpince, a harmadik a Pannonhalmi Borvidékről, Nyúlból a Cseri Pincészet lett.

A 10 és 50 hektár közötti méretű középbirtokoknál az Eszterbauer Borászat nyert.
A Vesztergombi Pince lett a második, a Hetényi Pincészet pedig a harmadik, mindhárom borászat szekszárdi.

Az 50 hektár feletti nagybirtokoknál a szekszárdi Bodri Pincészet lett az első.
A Koch Borászat Borotáról, a Hajós-Bajai Borvidékről a második, és a szekszárdi Schieber Pincészet a harmadik.

Szekszárdról szeretettel, két győzelemmel

A középkategória győztese, az Eszterbauer Borászat tulajdonosa, Eszterbauer János a műsorban arról beszélt: 16 éve folyamatosan építkeznek. Szerinte a borbarátok és a turisták szavazatai visszaigazolták azt, hogy milyen elegáns és szép környezetet építettek ki Szekszárdon. Termőterületeik a Pannon borrégióhoz tartozó szekszárdi történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben a, Tót-völgyben, Cinkában, Porkoláb-völgyben és a Palánki hegyen fekszenek. A Magyarország legszebb szőlőbirtokai versenyt a Bor és Piac szaklap 2012 óta hirdeti meg minden év tavaszán. A kilenc birtokot a verseny szakértő zsűrije látogatta végig, majd a Bor és Piac szerkesztősége által kialakított 100 pontos rendszerben, titkos szavazással döntött a győztesekről. Az idei kiírás a Szekszárdi borvidék nagy fölényét mutatta, hiszen a kilenc döntősből hat innen került ki. Két kategóriában is szekszárdi győztest hirdettek, a harmadik győztes pedig a Tokaji borvidékről került ki.