MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Magyar Oscar-díjas, aki háttérben marad

Magyar Oscar-díjas, aki háttérben marad

index.hu

„Egyáltalán nem szeretek előtérben lenni, előbb állok bele egy problémába, mint a dicséretbe.”

Mihalek Zsuzsa, Oscar-díjat kapott. A Szegény párák című filmben nyújtott teljesítményért a legjobb produkciós tervezés kategóriában nyerte el a filmvilág legrangosabb díját James Price és Shona Heath brit látványtervezőkkel együtt. Két kollégája átvette az ő díját is Los Angelesben, és személyét meleg szavakkal méltatták.
A díszletberendező hölgy nem szereti a reflektorfényt, szívesebben marad háttérben, ezért nem vett részt az Oscar-gálán, de ugyanúgy távol maradt februárban a brit BAFTA  díjátadójától is. „Egyáltalán nem szeretek előtérben lenni, előbb állok bele egy problémába, mint a dicséretbe”– mondta a kultura.hu-nak, ezért nem is szerepel a médiában.
Negyven évvel ezelőtt egy Expressz-hirdetés révén csöppent bele a filmiparba, végigjárta a szamárlétrát, először nagynevű berendezők mellett volt gyakornok, ’92-től maga dolgozik, ma már hozzá jönnek tanulni. Fontosnak tartja, hogy munkája berendezőként nem keverendő össze a látványtervezővel, aki megálmodja a film világát, ő pedig a bútorokat, tárgyakat legyártja, beszerzi. A berendező munkája addig tart, amíg a kamera elkezd forogni a helyszínen, amikor megérkeznek a sztárok, ő már a következő helyen dolgozik – idézte az index.hu.