MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Magyar csillagászok fotózták az üstököst, amit utoljára a neandervölgyiek láthattak

Magyar csillagászok fotózták az üstököst, amit utoljára a neandervölgyiek láthattak

hvg.hu

Az üstököst utoljára a neandervölgyiek láthatták.

Magyar amatőr csillagászok már 2022 júliusában is készítettek fotót a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökösről, de a legtöbb fénykép 2022 decemberében és 2023 januárjában készült, hiszen az égitest akkor volt hozzánk legközelebb. 

Az utóbbi hetek csillagászati híreinek sztárja a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös. Ez az, amit utoljára akkor járt a Föld közelében, amikor még a neandervölgyi ember élt, és ami az elmúlt időszakban először a Naphoz, majd a Földhöz is közel került. Ez utóbbira egyébként épp február 1-jén került sor, tegnap járt az égitest a legközelebb a planétánkhoz. Utána már nemcsak mi, de az utódaink sem fogják látni, ugyanis a számítások szerint többé nem tér vissza a Naprendszerbe.

Bár csak az elmúlt időszakban került be a hírekbe, a C/2022 E3 (ZTF) megfigyelése nem most kezdődött. A kométát 2022. március 2-án fedezték fel a csillagászok, a magyar amatőr csillagászok pedig már legalább 2022 júliusa óta készítenek róla fotókat. Ezekből készített egy remek válogatást most a Vega Csillagászati Egyesület, amelyek ez alábbi linken láthatók:

 

https://hvg.hu/tudomany/20230202_ustokos_c_2022_e3_ztf_fenykep_foto_vega_csillagaszati_egyesulet