MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Magánegészségügyi biztosítókat javasol a jegybank

Magánegészségügyi biztosítókat javasol a jegybank

hvg.hu

A GDP-arányos egészségügyi kiadások alacsonyak, a MNB magánpénzeket csatornázná be a rendszerbe.

Az EU versenyképességi jelentése szerint messze az uniós átlag alatt teljesít a magyar egészségügy, és a javítása elengedhetetlen lenne – írja a Népszava a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésére hivatkozva.

A jegybank szerint a magyar egészségügy számtalan problémájának eredője az alulfinanszírozottság. Mint írják, Magyarország GDP-arányos egészségügyi kiadásai (6,7 százalék) alacsonyabbak a többi visegrádi ország átlagánál (6,9 százalék), és az uniós országok átlagánál (8,2 százalék).

Az MNB szerint az uniós átlagnál többet költenek az emberek az egészségügyi ellátásukra, ráadásul nem a plusz szolgáltatásokat, hanem a társadalombiztosítási rendszerben elérhetetlen, vagy hosszú várakozás után elérhető vizsgálatokat, műtéteket vásárolnak. A megoldást viszont nem az egészségügyi kiadások uniós szintre emelésében látják, hanem azt javasolják, hogy a magánpénzeket csatornázza be a kormány a pénzügyi intézményrendszerbe, a magán-egészségbiztosítás vagy egészségpénztárak újbóli helyzetbe hozását.

Miközben a jegybank elemzése kijött, a HVG beszámolt róla, hogy a NER nagyágyúi rámozdultak a magánegészségügyi ellátásra. Budapesten és a vidéki nagyvárosokban tucatnyi magánkórház épül ezekben a hónapokban, és ehhez semmilyen egyéb ösztönzés nem kellett, csupán az ellátatlan betegek.

A Népszava cikke szerint a jelentést bemutató Baksay Gergely az MNB múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezzel az egészségpénztárakkal a vásárolt egészségügyi szolgáltatások olcsóbbá válhatnának, mert a biztosítók, pénztárak nagyobb alkuerővel bírnának és megoldódna a minőségbiztosítás kérdése is.