MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Luxusjégkocka lehet a bárok új különlegessége

Luxusjégkocka lehet a bárok új különlegessége

firstclass.hu

Úgy tűnik, nagyon nem mindegy, milyen jég kerül a dubaji luxusbárok vendégeinek italába.

Hosszú évszázadokon át igazi kiváltságnak számított, ha valaki a melegben tudott hideg, netán jeges finomságot fogyasztani. Modern hűtők hiányában a télről elraktározott, illetve a mindig hideg területekről szállított jéggel oldották meg pl. a fagylaltkészítést is. Napjainkban elvileg erre már nem lenne szükség, hiszen feltalálták a fagyasztót, azonban egy startup mégis ilyesmibe vág bele, hogy megoldjon egy “luxusproblémát”.

Az Arctic Ice azt tervezi, hogy friss, érintetlen gleccserjeget szállítana Dubaj legkiválóbb koktélbárjaiba.

Grönlandon bevett szokás az, hogy italaikhoz a hűsítőért csak kimennek a közeli gleccserhez és “törnek belőle”, ám jelen esetben a távolság tengeri úton több mint 10 ezer kilométer. Ezt a távot hajóval kívánják majd leküzdeni, de a dolog nem lesz egyszerű: az elmúlt években többen is próbálkoztak pontosan ugyanezzel, de mindenkinek beletört a bicskája. Azt viszont már elmondhatják magukról, hogy sikerrel leszállították az első húsz tonnájukat.

Jó kérdés, hogy miért kell a grönlandi jég Dubajnak? Az Arctic Ice egyik alapítója, Malik V. Rasmussen magyarázata szerint több mint 100 ezer éven át tömörödött a jég, így nincsenek benne a szépséget rontó buborékok, és lassabban olvad, mint a sima jég. Mindemellett tisztább is, mint a dubaji lefagyasztott ásványvíz.

A jégdarabokat a cég saját elmondása szerint igyekszik a lehető legkörnyezetbarátabb módon begyűjteni. Csak olyan jégdarabokat szednek ki speciális, daruval felszerelt hajójuk segítségével a vízből, mely már letört a gleccserekről és semmilyen módon nem csatlakozik hozzá. A begyűjtött jegekkel visszatérnek főhadiszállásukra, bepakolják a rakományt egy hűtött konténerbe, mely Dánián keresztül jut Dubajba.