MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Lopják a nagytestű halakat

Lopják a nagytestű halakat

berek.hu

A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász.

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Előzetes adatgyűjtés alapján került a halőrök látóterébe az a tiszanánai horgász, aki egy 18 kg-os, 87 cm hosszúságú pontyot kínált eladásra. A próbavásárlás során a horgász mintegy 300 ezer forintért adta volna át a nagytestű egyedet, ami elmondása szerint a Tiszából származott, így az – a hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény, valamint a KTVHESZ 2022-es horgászrendje alapján – kereskedelmi forgalomba nem hozható. A Nébih ÁHSZ és a KTVHESZ halőrei a pontyot lefoglalták és visszaengedték eredeti élőhelyére. A horgásszal szemben eljárás indult, melynek lezárásakor százezeres nagyságrendű bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

A nagytestű halak feketekereskedelme

A sporthorgászat szemlélete egyre nagyobb teret hódít: a horgásztársadalom jelentős része ma már nem, mint élelmiszer tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt. Ennek következtében országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára. A komoly horgászati reklámértékkel bíró nagytestű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, épp ezért nehezen beszerezhetőek és piaci értékük – egy 25-30 kg-os ponty esetében – meghaladhatja a 600 000 Ft-ot. E körülmények miatt jelentős a természetes vizeinkből kifogott nagyhalak feketekereskedelme a magán horgásztavak számára, mely jelenséget a Nébih ÁHSZ többek között a hirdetési felületek, közösségi média felületek folyamatos monitorozásával is igyekszik visszaszorítani.

Nem csak a vízpart problémája

Legutóbb a Tiszán fogtak orvhalászt, amelyről később akciófilmbe illő jelenetekkel tüzdelt videót is közzé tettek. Vannak, akik orvvadászattal egészítik ki a jövedelmüket. Legutóbb egy erdészre fegyvert fogó orvvadász, illetve hőkamerával céllövöldét “játszó” orvvadász került rendőrkézre. Az orvvadászat bűncselekmény és már szabadságvesztássel is sújtható. Sokszor előfordul, hogy tetten érik a rabsicokat, de van, hogy csak az orvvadász nyomára bukkannak, van, hogy mást keresnek és orvvadászt találnak.