MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Libanon olajfái is a háború martalékává lettek

Libanon olajfái is a háború martalékává lettek

hvg.hu

Súlyos csapást ez az ország olívaolaj-termelésére, amit tiltott fehér foszforral töltött fegyverek okozhattak.

Több száz négyzetkilométernyi földterület, rajta mintegy 40 ezer olajfa vált a lángok martalékává Libanonban az izraeli bombázások által okozott tüzek következtében, ami súlyos csapást mért az ország olívaolaj-termelésére – közölte Abbász Haddzs Hasszan libanoni földművelésügyi miniszter csütörtökön.

Napi szinten egyre több tűzeset alakul ki a két ország között húzódó határ libanoni oldalán, mióta az Irán által támogatott libanoni síita milícia, a Hezbollah és Izrael tűzharcba kezdett a múlt hónapban.

A Hezbollah csütörtökön bejelentette, hogy Libanon határánál támadást hajtott végre izraeli harci állások ellen, amire válaszul Izrael csapást mért a libanoni határvidéken lévő "terroristasejtre".

Abbász Haddzs Hasszan azzal vádolta Izraelt, hogy a Hezbollah harcosai számára fedezékként szolgáló fás területek ellen végrehajtott támadásokra a nemzetközileg betiltott fehér foszforral töltött fegyvereket használt.

Az izraeli hadsereg tagadja a vádat, és azt állítja, hogy az általa használt füstbombák nem tartalmaznak fehér foszfort.

"Az izraeli hadsereg fehér foszfort tartalmazó fegyvereit nem tűzgyújtásra tervezték, és nem is erre használják, és minden olyan állítás, amely szerint ezeket a lövedékeket ilyen célra használják, alaptalan" – mondta a hadsereg szóvivője.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a harcok során mintegy 60 faluban és azok környékén 130 tűzesetet regisztráltak.

Mohammad el Huszeini, a dél-libanoni mezőgazdasági termelők szövetségének tagja szerint a libanoni kormány nem lesz képes kártalanítani a gazdákat a veszteségekért, mivel az ország négy éve súlyos pénzügyi válsággal küzd.

A libanoni mezőgazdasági minisztérium kedden hivatalosan segítséget kért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetétől (FAO) az érintett gazdák megsegítésére, valamint a talaj kivizsgálására a károk mértékének meghatározásához – közölte Haddzs Hasszan.

Az ENSZ adatai szerint Libanonban az olívaolaj-termelésre szánt földek a mezőgazdasági termőterületek több mint 20 százalékát teszik ki, és több mint 110 ezer gazdának és mezőgazdasági termelőnek nyújtanak megélhetést. Ez az ország mezőgazdasági GDP-jének 7 százalékát teszi ki.