MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Leváltották a Paksi Atomerőmű igazgatóját

Leváltották a Paksi Atomerőmű igazgatóját

444.hu/Mészáros Juli

Az energiaügyi miniszter január 12-én közölte Pekárik Gézával, a Paksi Atomerőmű akkori vezetőjével, hogy meneszti a cég éléről.

 A Direkt36 azt írja, az erőművet négy éve vezető Pekárikkal kapcsolatban semmilyen szakmai kifogás nem merült fel, és korábban az Orbán-kormány is kitüntette. A cikk szerint azért váltották le, hogy helyet csináljanak egy „ősfideszesnek”, Horváth Péter Jánosnak, aki addig a hazai energetikai piacot felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt, és egy ideig a Fidesz egyik fontos bázisának számító szolnoki alapszervezetet is vezette.

A Direkt36 úgy tudja, a MEKH éléről viharos körülmények között távozott, miután az általa vezetett hivatal egyik döntése miatt tavaly ősszel drasztikusan megugrott az önkormányzatok energiaszámlája. De a cikk szerint a kormány nem akarta fontosabb pozíció nélkül hagyni Horváthot, és „a Paksi Atomerőművet szemelték ki számára”.

Az olajmérnök végzettségű Horváthnak egyébként nincs nukleáris tapasztalata. Egy nukleáris területen dolgozó szakember a Direkt36-nak azt mondta, szerinte „durva kockázatot vállalnak” azzal, hogy „odaküldenek egy paksi tapasztalattal nem rendelkező embert”. Ezzel a lap szerint arra utalt, hogy az üzemidő-hosszabbítás időszakában nem volt túl szerencsés vezetőt cserélni, annak ugyanis demoralizáló hatása lehet.