MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Leült a műemlékre Rómában, 450 euróra büntették

Leült a műemlékre Rómában, 450 euróra büntették

roadster.hu

Külföldön ártatlannak tűnő dolgokért is százezrekre büntethetik az embert.

Rómában pont egy ilyen eset történt a hétvégén. Egy ötvenöt éves amerikai férfi a 16. században épült Fontana dei Catecumeni szökőkút lépcsőjére ült le szombaton hajnali egykor, kezében egy fagyival és egy sörrel, amikor a hatóságok rátaláltak és intézkedtek. A Battista Rusconi által épített szökőkút népszerű éjszakai gyülekezőhely, de pénteken szalagokkal zárták le, hogy senki ne üljön rá. A szalagot azonban állítólag eltávolították, így a férfi nem tudott arról, hogy szabálysértést követ el. A rendőrök figyelmeztetésére sem mozdult, ezért 450 eurós pénzbírsággal sújtották.

Az előírás, amire hivatkoztak, egy először 1946-ban megszövegezett jogszabály nemrégiben keletkezett frissítése, amely Róma műemlékeit védi a „környezettel szembeni illendőség“ megőrzésének jegyében.

Ennek értelmében tilos kerekes bőröndöket és babakocsit tolni a műemléklépcsőkön, mezítláb sétálni, az utcán inni, kocsmatúrákat szervezni és szökőkutakban mártózni, de ruhákat sem szabad kiakasztani száradni a szomszédos épületek között.


A római rendőrség több mint háromszáz ellenőrzést végzett a hétvégén az utcákon, és többek között bárokat is figyelmeztettek arra, hogy túl hangos a zene.

A szabályokon ezeket a dolgokat feltétlenül tudnod kell, mielőtt elutazol Rómába, ami pedig a büntetéseket illeti, Velencében sem árt résen lenni.