MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Lesújtó vélemény az erdélyi levélszavazásról

Lesújtó vélemény az erdélyi levélszavazásról

atv.hu

A falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

A dán civil szervezet, a Silba két megfigyelőcsoportot küldött Kolozsvárra, hogy monitorozzák az erdélyi magyarok levélszavazását a magyar parlamenti választásokon. A Magyar Hang szerint lesújtó képet ad a folyamatról a szervezet gyorsjelentése.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett Demokrácia Központját, az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány szavazóhelyiségét, a kolozsvári magyar konzulátuson a személyes szavazásokat és a máshol leadott levélszavazatok átvételét április másodikán és harmadikán látogatták meg az önkéntesek.

Az EMNT-nél kivágott kartondobozokat használtak a hagyományos szavazóurnák helyett. A személyes adatokat tartalmazó nyomtatványok egy helyiségben voltak a kartondobozzal, mindenki számára látható helyen, az erdélyi falvakból érkező levélszavazatokat pedig a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

A jelentés szerint a legtöbben nem fülkében, hanem nyilvánosan töltötték ki a konzulátuson a szavazólapot, és habár ez szabályos a magyar választási törvény szerint, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt pecsét az urnán, csak két zipzárral voltak rögzítve, valamint az általuk látott urnában ellenőrző papírok sem voltak. Ezek mellett azt is problémásnak vélték a megfigyelők, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

A választás integritásár leginkább az sértette a Silba munkatársai szerint, hogy egynél több szavazatot adtak le az emberek. Láttak egy idős férfit, aki felesége nevében szavazott, egy nőt, aki fia nevében, személyazonossági igazolványt pedig nem kértek azoktól, akiknek a szavazatát elhozták, de meghatalmazást sem. Olyat is tapasztaltak, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be.

„A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” – írják.

„Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 10:29 és 11:31 között 7 szavazó dobott be egynél több szavazólapot, 11:52 és 12:38 között pedig 6 szavazó dobott be egynél több szavazólapot. (...) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”