MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Lemondott Süli János

Lemondott Süli János

24.hu

Lemondásának oka nem olvasható ki a határozatból, és a politikus közösségi oldalán sem tájékoztatott róla.

Lemondott posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. Megbízatása már hétfői hatállyal megszűnt.

Süli az ötödik Orbán-kormányban a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkárként dolgozott a külügyi tárcánál, előzőleg, 2017 és 2022 májusa között tárca nélküli miniszterként felügyelte a beruházást.

Lemondásának oka nem olvasható ki a határozatból, és a politikus közösségi oldalán sem tájékoztatott róla.

Szijjártó Péter külügyminiszter (aki május óta felel a projektért) mindenesetre a napokban élesen bírálta.

Süli az új kormányban korábbi fizetése negyedéért végzi ugyanazt a feladatot, mint korábban miniszterként. A KDNP-s képviselő miniszterként bruttó 5 millió forintot kapott havonta, államtitkárként viszont ennek csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki, igaz, ezt az összeget hamar 1 millió 974 ezer forintra emelték. Összjövedelme így is elérte a négymillió forintot a képviselői alapilletménnyel és a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéért kapott díjazással együtt. Államtitkári kinevezésével viszont elbukta hat havi búcsúpénzét, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

Süli három évtizeden át dolgozott a Paksi Atomerőműben, volt csoportvezető, osztályvezető, műszaki igazgató és vezérigazgató is, 2014 és 2017 között Paks polgármestereként dolgozott, 2018 óta a térség országgyűlési képviselője.