MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

vg.hu

Botrány van Japánban, mert a kormányfő fia befolyásos embereket hívott meg vacsorázni.

Tovább gyűrűzik a Szuga Josihide japán miniszterelnök fiát érintő botrány: hétfőn lemondott a kabinet sajtóreferense, miután kiderült, hogy őt is megvendégelte.

A Kyodo hírügynökség egy kormányforrásra hivatkozva azt írta, hogy Jamada Makikót kórházba szállították, de ennek oka egyelőre nem ismert. Neki hétfőn kellett volna megjelennie az ügyben folyó parlamenti meghallgatáson.

Jamada Makikót, a kormány PR-ügyekért felelős titkárát – aki moderálni szokott a miniszterelnöki sajtótájékoztatókon – sok bírálat érte, miután kiderült, hogy két évvel ezelőtt őt is megvendégelte a miniszterelnök fia, Szuga Szeigo, aki csillagászati összeget, több mint 74 ezer jent (208 ezer forint) fizetett az ebédért. Akkoriban Jamada még a belügy- és kommunikációs minisztériumnál dolgozott.

A miniszterelnök három fia közül a legidősebb, Szuga Szeigo a műholdas műsorszórást nyújtó Tohokushinsha vállalat alkalmazottja, a cégnek a belügy- és kommunikációs minisztérium ad műsorszórási engedélyeket. A tárca által a minap nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint Szuga Szeigo és a vállalat más alkalmazottjai tizenhárom kormányilletékessel ebédeltek és borozgattak 39 alkalommal.

Szuga négy magas beosztású minisztériumi illetékest vendégelt meg, fizette a taxiszámlájukat, és ajándékokat is adott nekik. A cég több mint 520 ezer jent (hozzávetőleg 1,5 millió forint) költött ilyen alkalmakra. A minisztérium tizenegy illetékesét megrovásban részesítették, mert megsértették a köztisztviselőkre vonatkozó etikai jogszabályokat, amelyek tiltják nekik, hogy ilyesfajta felajánlásokat vagy meghívásokat fogadjanak el. Jamadát azonban nem feddték meg, mert részint nem dolgozik már minisztériumnál, másrészt az etikai kódex rá a jelenlegi tisztségében nem vonatkozik.

Az ellenzék Jamada lemondását követelte, noha ő felajánlotta, hogy "bánatpénz" gyanánt kifizeti egyhavi fizetésének hatvan százalékát, mintegy hétszázezer jent.

Szuga Josihide miniszterelnök a múlt héten a parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt felszólalva bocsánatot kért a nyilvánosságtól amiatt, hogy a fiának köze volt az ebédeltetésekhez, és a kormányilletékesek törvényt sértettek. A kormányfő hétfőn megint bocsánatot kért ugyanannak a testületnek az ülésén az ellenzéki képvielők kérdéseire válaszolva. "A kialakult helyzet komoly mértékben aláássa a nép bizalmát irántam. Mélységesen bánom ezt, és bocsánatot kérek" – mondta a miniszterelnök.

A botrány miatt lemondott Ninomija Kijotaka, a Tohokushinsha elnöke, Szuga Szeigót pedig fegyelmi eljárást indították a vállalatnál, és "lefokozták".

A botrányt Bunsun hetilap robbantotta ki a minap, nyilvánosságra hozva egy hangfelvételt Szuga Szeigo, egy minisztériumi alkalmazott és egy vállalati tisztségviselő beszélgetéséről. A lap szerint Szuge Szeigo akkor ismerkedett meg ezekkel a minisztériumi tisztségviselőkkel, amikor az apja 2006-2007 között a belügyi és kommunikációs tárcát vezette, ő pedig a titkára volt.