MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Legyünk szuperhősök!

Legyünk szuperhősök!

player.hu

Képregénnyel kéri a rendőrség a lakosság segítségét.

Az Europol és az ENFAST, vagyis a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (European Network of Fugitive Active Search Teams) évek óta különböző téma köré építi fel Most Wanted kampányát. Európa legkeresettebb bűnözőinek elfogásába ilyenkor minél hatékonyabban igyekeznek bevonni a lakosságot is.

Az idei év a szuperhősöké. A képregényes javaslatot az ENFAST-nak idén a már nevével is komolyságot sugárzó Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Szolgálat Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztály adta. Ötletük alapján most az EU tagállamaiban számos helyen találkozhatunk a kampány képregényes plakátjaival és videóival. A november 17-én indult akció szlogenje:

Legyen Ön a következő hősünk! – #beournexthero!
„Szükségünk van ugyanis mindenki segítségére, hogy megtaláljuk Európa legkeresettebb bűnözőit. A bűnözés mindannyiunkat érinthet, de Ön is segíthet abban, hogy megőrizzük a kontinens biztonságát, ha megnézi az EU-ban körözött legkeresettebb bűnözők listáját. Arra kérjük, szánjon néhány másodpercet arra, hogy megnézi a szökésben lévő személyek képeit, és ellenőrzi, hogy felismeri-e valamelyiküket. Ha igen, a weboldalon keresztül névtelenül is értesítheti a hatóságokat. Egyetlen tipp is segíthet egy hosszú ideje szökésben lévő bűnöző lekapcsolásában. Szuperhősök nem csak a képregényekben léteznek, és nincs szükség emberfeletti képességekre ahhoz, hogy hőssé váljon – csak nyitott szemmel kell járnia!” – írják a Police.hu-n.

Szokták mondani, hogy a magyarok mindenhol ott vannak a világban – és tényleg, a legkeresettebb bűnözők listáján is három magyar állampolgár szerepel. Üregi Péter fegyveres és veszélyes, jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt körözik, Spanyolországban idén májusban elfogták, de „ismét nyoma veszett”. Érdekes, hogy az EU legkeresettebb bűnözői közé tartozó férfi nem szerepel a magyar rendőrség körözési toplistáján.

Szerepel viszont Bagaméri Tamás és Csikós András. Ők társaikkal még 2020-ban és 2021-ben Bács-Kiskun megyében mintegy 300 millió forint értékű beruházással egy professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer által távvezérelt, több ezer kender egyidejű termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki. A hét elkövető közül kettőt rövid időn belül elfogtak a rendőrök, míg ötüknek sikerült megszökniük a hatóságok elől – kiderült, hogy ők is Spanyolországba menekültek, ahonnan kamionokon küldtek marihuánát és kokaint Magyarországra. Az öt körözött közül három embert elfogtak, Csikóst és Bagamérit még keresik.