MENÜ
2024. július 16.
Valter
Lakhatási és utazási támogatás uniós pénzből, csak fiataloknak

Lakhatási és utazási támogatás uniós pénzből, csak fiataloknak

hvg

A kormány havi 180 ezer forintos albérlet-támogatást ad fiataloknak uniós pénzből.

Bértámogatás, lakhatási támogatás és utazási támogatás lesz igényelhető a 30 év alattiak elhelyezkedését támogató uniós programban. A kormány az idősebb munkavállalók foglalkoztatását hasonló programmal tervezi támogatni.

 Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közmédia adásában.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra – bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás – épül, mondta.

Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól.
Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető.
Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség-támogatást biztosítanak – ismertette az államtitkár.
A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek.

A regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezenfelül a passzív inaktívak száma eléri a 60 ezret, és a kormány ennek a csoportnak a munkaerőpiacra történő bevonását is támogatni kívánja. A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló támogatás indul a 30 év felettieket célozva – fogalmazott.

Először Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy a kormány az EU által feloldott fejlesztési források egy részét a foglalkoztatottság növelésére kívánja fordítani.