MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A tölgyfa, amely saját maga tulajdonosa

A tölgyfa, amely saját maga tulajdonosa

termeszeti.hu

Két évszázadon keresztül saját magát birtokolta a fa, egy rejtélyes rendelkezésnek köszönhetően.

Az amerikai Athens városának egy pontján, a Dearing Street és a Finley Street kereszteződésében, egy nyugodt, kertvárosi része áll egy fehér tölgy, amely a világ egyik legkülönösebb tulajdonosa.

Mintegy két évszázadon keresztül ugyanis saját magát birtokolta a fa, egy rejtélyes rendelkezésnek köszönhetően.
A történet 1890-ben kezdődött, amikor először adtak jelentést a fáról egy helyi lapban. A cikk szerint a tulajdonjog eredetileg William Henry Jackson ezredesé volt, volt, aki annyira rajongott a fáért, hogy megoldásokat keresett annak biztosítására, hogy a tölgy megmarad majd az ő halála után is. Ezért valamikor 1820 és 1832 között állítólag egy okiratot írt arról, hogy a fa tulajdonjogát magára a fára ruházza, beleértve a környező területet is, a törzstől számítva 2,5 méteres körzetben, minden irányban.

Az egyetlen ember, aki kijelentette, hogy látta azt az okiratot, a már említett cikk névtelen szerzője volt. Azt nem tudni, hogy a papír létezésének próbáltak-e utánajárni, mindenesetre mindenki elfogadta, hogy a hivatalos papír elkészült, csak elveszett.

William H. Jackson valójában a másik oldalon álló házat birtokolta, az azonban nem volt egyértelmű, hogy maga a fa is a birtokhoz tartozott-e. Jackson később, 1832-ben eladta az ingatlant, ugyanabban az évben, amikor állítólag a fáról is gondoskodó nyilatkozatot tett.

A különös tulajdonjogot azonban annyira elfogadta a közösség, hogy a fa hivatalosan is saját magát birtokolta.
Az eredeti tölgy már nem él. Fertőzötté vált, és 1942-ben egy viharban kidőlt a legyengült fa. A matuzsálem akkor már több mint 30 m magas volt, korát 150 és 400 év közöttire becsülték.

Ezt követően 4 éven keresztül üres volt a terület, majd a helyi kertészegyesület tagjai találtak egy magoncot, amely az eredeti fa egyik makkjából nőtt és elültették. A fára gyakran úgy hivatkoznak, mint ’annak a fának a fia, aki saját magát birtokolta’.

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: clui.org