MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Lágy krémes és erős

Lágy krémes és erős

tulipgardencafe.hu

Az itthon kevésbé ismert, de Amerikában igen népszerű skandináv tojásos kávé otthon is könnyedén elkészíthető.

 

Mi is az a tojásos kávé?

A tojásos kávéhoz bele kell törnünk egy nyers tojást a héjával együtt egy csészébe, őrölt kávéval össze kell kevernünk, és alacsony lángon meg kell főznünk a tűzhelyen. A tojás megtisztítja a kávét, így főzés után életed egyik leglágyabb csésze kávéját ihatod.

Akik ismerik a francia consommét, vagy más néven „tisztított”, derített erőlevest, tudják, hogy a tojásfehérje megtisztítja a folyadékot bármilyen szennyeződéstől (például zsiradékoktól). A consommé készítésekor tojásfehérjét kevernek össze nyers darált csirkével, amitől a leves zavaros lesz. Ahogy lassan fő, ez a keverék réteget képez az erőleves tetején, és vonzza magához a fehérjéket és zsiradékokat, így alatta képződik a tökéletesen megtisztított erőleves. A nyers tojásnak a svéd tojásos kávéban hasonló a szerepe.

Honnan származik a tojásos kávé?

Sok barista és kávészakértő ezt az italt „skandináv tojásos kávénak” vagy „svéd tojásos kávénak” hívja. Gondolhatnánk, hogy ez azt jelenti, hogy ez a fajta kávé Svédországból, Norvégiából vagy Dániából származik. A válasz igen és nem. Amit az amerikaiak skandináv tojásos kávénak hívnak, azt a kávészakértők szerint ebben a régióban nem is ismerik. A tojásos kávé eredete a 19. századi svéd bevándorlóktól származhat, akik Amerikába vihették magukkal a receptet. Skandináviában nagy múltja van a kávékészítésnek. Az 1800-as években a kávé drága volt, ezért sokan újrahasználták a zaccot, ami miatt a kávé piszkos és daraszerű lett. A tojás, a halbőr és az agancs mint fehérjében gazdag anyagok kerültek hozzáadásra a kávéhoz, ezt használták az ital tisztítására kifinomultabb szűrőmódszerek hiányában.

Sokan a skandináv nemzeteknek tulajdonítják a tojásos kávét, de különböző változatai máshol is megtalálhatóak, például Vietnámban. Az ottani tojásos kávé, a cà phê trung egy olyan kávét jelent, aminek a tetején a sűrített tej és a felvert tojásfehérje egy édes habréteget képez. Itthon is ez az ismertebb fajtája a tojásos kávénak.

 Mit csinál pontosan a tojás a kávéval?

A tojás tényleg hatással van a kávé ízére és minőségére? Kávészakértők és baristák szerint egyértelműen igen. A tojás segíti elvenni a rosszul pörkölt kávé keserűségét és savasságát, mivel a tojásfehérje kitisztítja a kávét, így finomabb és tisztább csésze kávét kapunk. A tojáshéjak semlegesítik a savakat a kávéban, így nagy mértékben csökkentik az intenzitását. Az eredmény sokkal lágyabb és könnyebb a gyomornak, főleg, ha emésztési problémákkal küzdesz. Ha csak a tojássárgáját és a tojásfehérjét adod hozzá a kávédhoz, ugyanúgy megkapod a krémes, habos állagot, de a kávé savassága megmarad. A tojás nem ad koffeint a kávéhoz, azonban a tojás eltávolítja a kávé kesernyés ízét, így hosszabban tudod főzni az átlagosnál, vagyis több koffeint tudsz kinyerni a zaccból. Tökéletes, ha egy kis pluszlöketre van szükséged a napod elkezdéséhez.

 A skandináv tojásos kávé receptje

Hozzávalók (egy adaghoz):

3 ek. durvára őrölt kávé (ugyanolyan, amit például a french press kávéfőzőbe használsz)
3 dl víz (a főzéshez)
9 cl hideg víz
1 tojás (sárgával, fehérjével és héjjal együtt)
Elkészítése:

Öntsük a főzéshez való 3 dl vizet egy lábasba, közepes lángon kezdjük el főzni.
A darált kávét öntsük egy tálba vagy bögrébe. Törjük bele az egész tojást (a héjával együtt). Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll a tojás a zaccal.
30 másodpercre hagyjuk állni a tojásos-kávés keveréket.
Amint a víz kezd felforrni, öntsük a keveréket a lábasba, és vegyük a lángot alacsonyra. Hagyjuk így körülbelül négy percig.
Vegyük le a lábast a lángról, és hagyjuk egy percig állni.
Adjuk hozzá a hideg vizet. Ettől a kávé és a tojás keveréke alulra fog süllyedni. Ha elsőre nem sikerül, egy kicsit több hideg vizet adjunk hozzá. Ha nem süllyed le, használjunk egy szűrőkanalat, amivel óvatosan kiemeljük a tojás-kávé egyveleg réteget.
Az iható kávé ekkorra már a felszínre kell, hogy emelkedjen. Merítsd vagy öntsd keresztül egy szűrőn a kávécsészédbe.
TulipGarden Cafe / Marie Claire, Pantócsik Adrienn (forrás: Huffpost)