MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Kreatívak, mint az ember

Kreatívak, mint az ember

24.hu

Hasonlóan gondolkodnak a patkányok, mint az emberek.

Az egyesült államokbeli HHMI Janelia Research Campus kutatóinak először sikerült betekinteni egy patkány gondolataiba, amikor meglepő módon az emberekéhez hasonló gondolkodási folyamatokat figyeltek meg – írja az Interesting Engineering.

A kutatók virtuális valóságot és agy-számítógép interfészt (BMI) használtak a megfigyeléshez. Az új technológia segítségével megállapították, hogy a patkányok hippokampuszában, az agy emlékek elraktározásáért és előhívásáért felelős részén eltérő idegi aktivitási mintázatok jelentek meg, amikor megpróbáltak felidézni helyszíneket és eseményeket. Ilyesfajta aktivitást korábban az embereknél is megfigyeltek.

Az agy ezen területe segít az embereknek kognitív térképeket készíteni a környezetéről, lehetővé téve számára, hogy emlékezzen a helyszínekre és eligazodjon a térben. Az azonban korábban nem volt ismert, hogy az állatok is képesek-e az agynak ezt a részét irányítani, amikor megpróbálnak emlékezni egy helyre.

Albert Lee, a Janelia csoport vezetője szerint a kutatás sok mindent megváltoztat.

A képzelet az egyik leginkább figyelemre méltó dolog, amire az ember képes. Most azonban rájöttünk, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a képességgel, és az állatok is tudnak kreatívak lenni.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány továbbá azt is bemutatja, hogy a BMI alkalmas a hippokampusz aktivitásának mérésére, ami új módszert kínál az agy e kulcsfontosságú területének kutatásához.