MENÜ
2024. július 16.
Valter
Közös érdek és felelősség a független színházak megmentése

Közös érdek és felelősség a független színházak megmentése

hvg.hu

Alföldi Róbert más nagyságokkal együtt áll ki a független színházak mellett.

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal támogatási kampányt indít és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-éig. A kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.

A független színházak és társulatok a 60-as évektől motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek. Időről időre új látásmódot hoznak, kísérleteznek, és aktív szerepet vállalnak az új színházi generáció és alkotók bemutatásában, kinevelésében.

Közös érdeke és felelőssége tehát úgy a színházi szcénának, mint a kultúrát szerető és fogyasztó közönségnek, hogy segítsen és támogassa őket, különösen akkor, amikor drasztikusan csökkent a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás. Félő, hogy 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehet jegyet váltani, a darabjaikat már nem lehet megnézni, mert a társulatok működése komoly veszélybe kerül – áll az Alapítvány a Magyar Színházakért közleményében.

Mint írják, kötelességüknek érzik, hogy támogassák azokat a meghatározó független színházakat és társulatokat, ideértve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradás a tét.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház, azt a célt tűzve ki, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek pótolni a független műhelyek és alkotók hiányzó forrásait.

A kezdeményezés mellé állt továbbá számos színész, rendező, író, dramaturg, riporter és alkotó, akik szintén kiemelten fontosnak tartják ezt a kezdeményezést, és maguk is aktívan tesznek ezen jó ügy érdekében (ábécésorrendben és példaképpen): Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Veiszer Alinda és Závada Péter.

Kováts Adél szerint a függetlenek a színházi szakma „örök fiataljai”, Székely Csaba szerint „a szakma gerince”, Alföldi Róbert pedig arról beszél, hogy „független színházi csapatok, alkotók, műhelyek nélkül a magyar színháznak nincs jövője”.

A közösen megfogalmazott cél az, hogy legalább a soron következő (azaz a 2024/2025-ös) színházi évad tekintetében biztosítható legyen a meghatározó független műhelyek megfelelő működése.

A célok elérése érdekében az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház az eSzínház (www.eszinhaz.hu) úgynevezett „Nyáresti vetítések” keretében műsorra tűzött Azt meséld el, Pista! (megtekinthető június 21–28. között), Rükverc (megtekinthető június 28. és július 5. között) és Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5–12. között) című előadásaiból befolyó teljes bevételt a független színházaknak és társulatoknak ajánlják fel, tehát az ezen előadásokra megváltott jegyekkel bárki hozzájárulhat az adománygyűjtő kampányhoz.

Az interneten és a közösségi médiában pedig támogatói kampány és gyűjtés indul, bízva abban, hogy a kultúra- és színházszerető közönség is a független színházak és színházi neveléssel foglalkozó együttesek mellé áll.