MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Közel 6 milliárd forintot loptak el kiberbűnözők átutalásos csalással tavaly ősszel és télen

Közel 6 milliárd forintot loptak el kiberbűnözők átutalásos csalással tavaly ősszel és télen

hvg.hu

2023 negyedik negyedévében már csökkent az átutalásos kibercsalások száma és kárértéke.

Több mint másfél év meredek felszökése után 2023 negyedik negyedévében már csökkent az átutalásos kibercsalások száma és kárértéke, közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. Az örömhírt azonban fenntartásokkal kell kezelni, mert a csalások mostani számai még így is jóval magasabbak a közel két évvel ezelőtti bázishoz képest.

A pénzforgalmi szolgáltatóknál – például bankoknál – elkövetett átutalásos csalások volumene 36 százalékkal, 9162 milliárdról 5769 milliárd forintra csökkent, esetszámuk 34 százalékkal, 5762-ről 3737-re esett vissza. Az MNB-ügyfélszolgálatra ilyen tárgyban érkezett panaszok száma is csökkent, október óta 13 százalékkal. Hasonló a visszaesés a jegybank keretein belül működő, anyagi jogviták rendezését végző Pénzügyi Békéltető Testületnél is. Az ügyféljelzések száma azonban változatlanul jócskán meghaladja a 2022 eleji értékeket.

Az átutalásokkal kapcsolatos kedvező adatoknál az MNB szerint közrejátszhatott, hogy több bank fejlesztette saját informatikai visszaélésszűrő rendszereit. Emellett az immár 10 hatóság, érdekvédelmi szerv részvételével működő KiberPajzs együttműködésre mutatnak, amely „oroszlánrészt vállal magára” a fogyasztók oktatásában. Ennek eredménye a kiberpajzs.hu honlap; az MNB fraud ajánlása a kibercsalások kiszűrésére; a rendőrség és a bankok közti – a megkárosított fogyasztók vagyonának mielőbbi visszaszerzését szolgáló – „forródrót”; az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központja által nyújtott segítség.