MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Kosztümös kémdráma: Enyedi Ildikó fimsorozata a Berlinalén

Kosztümös kémdráma: Enyedi Ildikó fimsorozata a Berlinalén

hvg.hu

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje.

A Balaton Brigád elnyerte a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvény díját. A rendezvényen a magyar kémthriller másik kilenc nemzetközi koprodukcióban érdekelt sorozattervvel versenyzett.

Kedden tíz európai sorozatterv mutatkozott be a koprodukciós sorozatok úgynevezett pitchfórumán, amin a Balatoni Brigád című, nyolcrészesre tervezett kémthriller nyerte el a Séries Mania Project Exchange Awardot – írja a Cineuropa.

Ez a sorozat számára meghívást jelent a Séries Mania Fórumba, amit augusztus 30 és szeptember 1. között tartanak a franciaországi Lille-ben. Az elismerés azért is különleges, mert eddig még soha nem válogattak be egyetlen sorozatot sem a pitchfórumra, most viszont az első jelölt egyből nyert is.

"A különleges tóparti, napsütötte környezet, a karakterek komplexitása és a friss és a retró érzést remekül magába foglaló hangvétel miatt választottuk ezt a történetet. A kosztümös kémdráma egy olyan történelmi korszakba repít viszza mindannyiunkat, amiről az összes európai azt gondolja, hogy ismeri" – mondta Laurence Herszberg, a Séries Mania alapítója és igazgatója.

A Balaton Brigád című thrillersorozat producere Krigler Gábor, vezető rendezője pedig az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó. A hazai gyártócég a budapesti Joyrider.

Krigler Gábor a hvg.hu-nak adott korábbi interjúban arra kérdésre, hogy is néz ki a pitchfórum, ezt mondta: „A legtöbb esetben úgy, hogy a producer, a kreatív producer vagy a showrunner kiáll egy rendezővel vagy az egyik íróval, és ők ketten a színpadon öt percben beszélnek a sorozattervükről. Nagyon fókuszáltan kell elmagyarázni az alapokat, hogy bevonzzák a lehetséges partnereket, finanszírozókat, tévécsatornákat, platformokat, hogy felkeltsék a színészek, rendezők, írók, akár ügynökségek figyelmét. A pandémia miatt az online térbe szorult ez a rendezvény is, már nem vagyunk megkötve a személyes színpadi jelenléttel, ami tényleg úgy szokott kinézni, hogy negyvenes fehér férfiak kiállnak, és próbálnak meggyőzni másokat arról, hogy segítsenek rajtuk.”

A Balaton Brigád egy különös hangulatú, történelmi thriller, mely a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek derekán.