MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Koronavírus: megelőzte Kínát Románia

Koronavírus: megelőzte Kínát Románia

hazipatika.com

Romániában már több koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, mint Kínában.

Az utóbbi 24 órában 1365 új koronavírusos esetet regisztráltak Romániában, így az ország csütörtökre megelőzte Kínát a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek számát tekintve. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89961 fertőzöttet, 4727 halálos áldozatot és 84725 gyógyultat tartanak nyilván. A bukaresti stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint pedig Romániában eddig 91256 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 3765 vesztette életét, 39275 fertőzöttet pedig - két negatív teszt után - gyógyultnak nyilvánítottak.

Csütörtökön újabb 44 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ami megfelel a napi elhalálozások utóbbi kéthetes átlagának. A napi fertőzésszám azonban több mint 15 százalékkal meghaladja az utóbbi 14 nap átlagát. Romániában jelenleg több mint 48 ezerre tehető az ismert aktív koronavírus-fertőzettek száma, közülük csaknem 7300-at kezelnek kórházban és 503-an vannak súlyos állapotban intenzív osztályon. Közben több mint 34 ezer fertőzésgyanús ember várja otthoni karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Rekordszámú halott Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában. Csütörtökre is 2400 feletti új beteget regisztráltak, és rekordmagas lett az elhunytak száma. Az elmúlt napon 2430 új esetet és 54 újabb halálos áldozatot vettek nyilvántartásba. A friss adatok szerint az országban már 131 ezer embert fertőzött meg és 2759 életet követelt az új kór.

Ismét ellenőrzik, ki hova megy

Az államfő vétóját felülbírálva ismételten jóváhagyták a mobilfelhasználók követését lehetővé tévő törvénymódosítást a pozsonyi parlamentben. A koronavírus-válságra hivatkozva elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) számára, hogy a mobilfelhasználók tudta és engedélye nélkül megismerje tartózkodási helyüket. A módosítást előterjesztő kormánykoalíció azzal indokolta a változtatást, hogy ezen adatok alapján akarják majd ellenőrizni, hogy a külföldről, pontosabban a "vörös", vagyis nem biztonságos kategóriába sorolt országokból hazatérők betartják-e a rájuk vonatkozó karanténintézkedéseket. A szlovákok egyébként eddig 4163 igazolt megbetegedésről és 37 halálesetről számoltak be.

További számok a szomszédból

Ausztria 28 ezer koronavírusos beteget és 732 halottat, Horvátország 11 ezer fertőzöttet és 194 áldozatot, míg Szlovénia 3032 bizonyított esetet és 134 elhunytat regisztrált csütörtökig. Közben Szerbiában már 31 ezer ember kapta el az új kórt, és 716-an vesztették életüket a COVID-19-hez köthetően.