MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Korkedvezményes nyugdíj 40 ledolgozott év után és szülői nyugdíj a gyerekek keresete alapján

Korkedvezményes nyugdíj 40 ledolgozott év után és szülői nyugdíj a gyerekek keresete alapján

parameter.sk

A szülői nyugdíjbónuszt a gyermek teljes adóalapja 1,5 százalékaként számítják majd ki.

A nyugdíjas korú idősek szülői nyugdíjat kaphatnak gyermekeik keresete alapján. Ezzel egyidejűleg 40 év ledolgozott idő után lehetőség nyílik a korkedvezményes nyugdíjba vonulásra.

Korkedvezményes nyugdíj 40 ledolgozott év után és szülői nyugdíj a gyerekek keresete alapján? A parlament rábólintott Krajniakék javaslatára

A parlament szerdán jóváhagyta a munka-, szociális és családügyi minisztérium javaslatát a társadalombiztosítási törvény módosítására vonatkozóan. A 133 jelenlévő képviselőből 73-an támogatták.

A szülői nyugdíjbónuszt a gyermek teljes adóalapja 1,5 százalékaként számítják majd ki. Ennek feltétele, hogy a gyermek Szlovákiában adózzon.

Az Alkotmány mindenkinek biztosítja a jogot annak eldöntésére, hogy a befizetett adó egy részét az őt felnevelő személynek biztosítsa – szögezte le a tárca a magyarázatban.

A szülői nyugdíjbónuszra azok lesznek jogosultak, akik öregségi nyugdíjban részesülnek, valamint azok is, akik rokkantsági vagy szolgálati nyugdíjat kapnak, és már elérték az öregségi nyugdíj korhatárát.

A módosítás ezen kívül lehetővé teszi a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét is 40 ledolgozott év után.

A korkedvezményes nyugdíjhoz való jog akkor keletkezik, ha az előnyugdíj összege a létminimum 1,6-szorosánál magasabb. Ugyanakkor nem számítják bele a ledolgozott évekbe a tanulmányi és munkanélküliségi időszakot, amennyiben az más államok törvényei alapján történt.

Aki így dönt, annak a nyugdíját minden egyes olyan hónapban, amely a nyugdíjkorhatárig van még hátra, 0,3 százalékkal csökkentik.

Emellett azonban a nyugdíjkorhatár a várható átlagéletkorral együtt nő majd, évente várhatóan két hónappal tolódhat ki. További változás, hogy a második nyugdíjpillérbe befizetett összeg mértéke az elkövetkező két évben nem emelkedik.