Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Könyörületességet kérnek a megözvegyült magyar anyának

Könyörületességet kérnek a megözvegyült magyar anyának

hvg.hu

Heti 7200 forintból próbál túlélni Walesben egy megözvegyült magyar édesanya.

Melinda vőlegénye öngyilkos lett, a munkaügyi hivatal pedig megvonta tőle a támogatásokat. Az ügy már a brit parlamentig jutott.

Heti 20 fontból, azaz 7200 forintból él egy magyar édesanya és kislánya Walesben, miután vőlegénye, a gyermek édesapja öngyilkos lett, és megvonták tőlük a támogatásokat.

H. Melinda* kálváriája márciusban kezdődött, amikor régóta depresszióval küzdő élettársa, David Brooks öngyilkos lett. A magyar nő 2015-ben költözött Walesbe, ahol egy bárban dolgozott. Ott ismerkedett meg kollégájával, Daviddel, akivel 2017-ben Abertillery városába költöztek, és nemsokára megszületett kislányuk.

A tragédia óta a fiatal nő és gyermeke heti 20 font , azaz 7200 forint gyermekellátásból él. Melindának csak akkor járna támogatás, ha már öt éve az Egyesült Királyságban élne. Jelenleg a Munkáspárt helyi szervezete és egy keresztény közösség támogatja étellel, pelenkával és kuponokkal.

„A lányommal albérletben élünk, amiért havonta 400 fontot kellene fizetnünk. A főbérlő egyelőre türelmes, de természetesen ennek is van határa” – mondta az anyuka a Wales Online című lapnak.

A helyi munkaügyi irodában Melindának azt mondták, hogy menjen vissza dolgozni, de mivel lánya még csak két éves, szeretne vele otthon maradni. Ráadásul ez esetben a fizetésének nagy részét bölcsődére kellene költenie, és semmivel sem élnének jobban.

„Az emberek hihetetlenül kedvesek Abertilleryben, és nem tudnék a segítségük nélkül túlélni, de nem várhatom el tőlük, hogy örökre támogassanak” – mondta Melinda, aki nem szeretne visszamenni Magyarországra, mivel kislánya brit állampolgár. A munkaügyi központban elmondták neki, hogy jelentkezhet letelepedési engedélyért amit meg is tett, de az elbírálás nagyon sokáig is eltarthat, addig pedig élniük kell valamiből.

A nő története már a politikusokig is eljutott: a város parlamenti képviselője megígérte, hogy személyesen a belügyminiszterhez fordul az ügy miatt.

„Sokkoló, ahogy ezzel a fiatal nővel bánnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a kislánya brit állampolgár, akinek szüksége van az édesanyjára” – nyilatkozta Blaenau Gwent.

A munkáspárti politikus azt kéri majd Sajid Davistől, hogy könyörületességből avatkozzanak közbe és oldják meg a magyar nő ellátását.