MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Konnektoron keresztül az internetre

Konnektoron keresztül az internetre

24.hu

Könnyen hordozható, vihetjük egyik helyiségből a másikba, csak ki kell húzni a konnektorból.

Amivel már rögtön az elején érdemes tisztában lenni, hogy egy átlagosnak mondható, 40-60 négyzetméteres lakásban már egy belépő szintű Wi-Fi 6 router is elég lehet a minden helyiségben stabil netkapcsolat megteremtéséhez. Ha viszont régi, vastag falú, ne adj’ isten több szintes házban lakunk, akkor már érdemes lehet elgondolkodni a powerline adapterek használatán, hiszen ezekkel valamivel olcsóbban juttathatunk internet az életterünk távolabbi pontjaiba, mint mondjuk egy több routerből álló wifi mesh rendszer segítségével. Ebben az esetben tényleg arról van szó, hogy a falban futó vezetékeket használjuk adatátvitelre, aminek az alapfeltétele az, hogy az ehhez szükséges adaptereket ugyanazon az elektromos áramkörön lévő konnektorokba dugjuk.

Mi az MP500 Kit nevű Mercusys kezdőcsomagot próbáltunk ki, ami kettő adaptert biztosít, 1 gigabites portokkal, tehát elméletileg az 1000 Mbps sebességű adatátvitel is lehetséges. Hatalmas pozitívum, hogy a kütyük telepítése semmilyen szakértelmet nem igényel: a csomagban van két UTP-kábel, az egyiket be kell dugni a router/modem egyik LAN portjába, a másik végét pedig az egyik adapterbe, ami aztán mehet a legközelebbi konnektorba.

A másik példányt értelemszerűen egy olyan fali csatlakozóba kell helyezni, ami közel van azon eszközhöz, amit szeretnénk rádugni a frissen létrehozott vezetékes hálózatunkra – hacsak nem bánjuk a szobában tekergő kábeleket. Az említett eszköz lehet egy PC, egy játékkonzol, egy streamelésre használt okostévé vagy bármi más, aminél stabil netkapcsolatra van szükségünk. Ha az adapterek ugyanazon áramkörön vannak, akkor mindkettőn világítani kezd a zöld állapotjelző LED, és ezzel lényegében kész is vagyunk. Ekkor jöhet a dobozban lévő másik (amúgy kétméteres) UTP-kábel, ezt kell az adapterbe és választott kütyübe dugni, és máris lesz internetünk.

A rendszer a kétdarabos alapcsomag után egyszerűen bővíthető, csak újabb adaptereket kell vásárolni és bedugni őket a megegyező áramkör valamelyik konnektorába. Amire viszont figyelni kell, hogy az egységeket ne helyezzük hosszabbítóba, az ugyanis jelentősen csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti az adatátviteli sebességet. Emellett tisztában kell lenni azzal is, hogy a hálózatunk sebességét nagyban befolyásolja az elektromos hálózat minősége, illetve a kábelek életkora, a különböző megszakítók pedig teljesen képesek blokkolni az adatátvitelt.

Emellett a powerline adapterek esetében mindenképpen számolni kell azzal, hogy lesz valamennyi sebességcsökkenés ahhoz képest, amit szimplán a routerre csatlakozva mérnénk, és ennek a mértéke nagyban függ a fentebb ecsetelt tényezőktől, illetve attól, hogy milyen messze van egymástól a két adapter – a Mercusys 300 méterig garantálja a kapcsolatot, és elég nagy házunknak kell lenni ahhoz, hogy túllépjük ezt a limitet. Ahogy említettük, a tesztalanyunk elméletileg képes az 1 gigabites sebességre, mi viszont 200 megabitnél gyorsabb kapcsolatot nem tudtunk elérni a két adapter között. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az eszköz nem képes többre, az eredmény jó eséllyel a falban futó elektromos hálózat minőségének tudható be.

Bár az internetelőfizetésünk alapján az elérhető sávszélesség lehetett volna nagyobb, de a késleltetésre például így sem lehetett panasz, rendszeresen 8 és 10 közötti pinget mértünk. Ha tehát valaki egy ilyen adapterre köti a PC-jét vagy a konzolját, annak az online videójátékok miatt sem kell aggódnia, nem ezen fog múlni a különböző meccsek során elért eredménye.

Hol lehet igazán értelme?

Egy powerline adapter persze főleg annak lehet ideális választás, akinél a meglévő router a messzebb lévő szobákba, esetleg az emeletre már nem képes kellő erősségű jelet küldeni, de emiatt nem akar újabb lyukakat fúrni és vezetékeket húzni, esetleg költségesebb wifi mesh rendszert kiépíteni. Fontos továbbá, hogy ezzel a megoldással nem a meglévő vezeték nélküli hálózatunk erősíthető, hanem olyan végpontokkal bővíthető nagyon egyszerűen az otthonunk, amikhez még muszáj UTP-kábelt csatlakoztatni a netért cserébe.

Ennek a megoldásnak ugyanakkor van egy olyan tagadhatatlan előnye, hogy könnyen hordozható, vihetjük egyik helyiségből a másikba, csak ki kell húzni a konnektorból és bedugni a következőbe, pár másodperc után pedig működik is a hálózat. Az általunk kipróbált Mercusys megoldásnak ráadásul van egy olyan praktikus funkciója is, hogy energiatakarékos módba kapcsol, ha érzékeli, hogy épp nincs használatban, szóval nyugodtan bedugva lehet hagyni őket.