MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kis helyen, sok zöldség

Kis helyen, sok zöldség

agroinform.hu

Japán tudósok felfedezésével a növények fejlődését akár a tízszeresére felgyorsíthat.

 

Az űrhajósok számára sürgős megoldást kell találni a hosszan tartó utazásokhoz szükséges növények űrben történő termesztésére, éspedig úgy, hogy kicsi helyen, rövid idő alatt nagy tömegű növényi terméket lehessen előállítani – olvashatjuk a news.agropages.com-on. Ehhez a leggyorsabban növő növények növekedése sem elég gyors.

Japán tudósok azonban a közelmúltban felfedeztek egy módszert, amely – egy penészgomba faj közbeiktatásával – a növények fejlődését akár a tízszeresére felgyorsíthatja. Bizarr ötletnek tűnik, mivel egy átlagember ismeretei szerint a penészgombák többsége megtámadja, és elpusztítja a növényeket.
A felfedezők azonban bebizonyították, hogy egy bizonyos penészgomba, a Cladosporium sphaerospermum a TC09 jelű törzse (amelynek spórái a levegőben terjednek) a termesztésre szánt növénnyel egy konténerben összezárva nem károsítja a növényt, sőt legalább az öt-tízszeresére gyorsítja annak a fejlődését.

A NASA tesztelte a TC09-nek néhány kiválasztott és az úrhajózás szempontjából értékes növényre, köztük a „kiváló" (vörös római) salátára gyakorolt hatását, és megállapította, hogy a TC09 rendkívül jól működik az űrrepülés során általában használt mesterséges közegben. Ezért ennek a módszernek az alkalmazása remélhetőleg megoldja az űrhajósok ellátását. A TC09 azonban lényegesen javíthatja az élelmiszer-ellátást a Földön is, ahol a népesség 2050-ig várhatóan eléri a 9,9 milliárd főt.