MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Kínából támadhattak

Kínából támadhattak

magyarnarancs.hu

Azt valószínűtlennek tartják, hogy bizonyítékot találnak arra, a kormány áll a támadás mögött.

Szeptember 28-ig meghosszabbítja az ellenzéki előválasztás első fordulóját az Országos Előválasztási Bizottság. Azért döntött így az OEVB, mert szombaton, nem sokkal az indulás után összeomlott az online és a személyes szavazást is kiszolgáló informatikai rendszer, a jelek szerint terheléses támadás miatt. Ezért hétfő reggel 7-ig felfüggesztették a szavazást.

Az OEVB közleménye szerint az előválasztásban részt vevő ellenzéki pártok és az aHang informatikusai átalakították az előválasztás háttérrendszerét, és a tömeges terhelés vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

A Telex azt írja, annyit sikerült kideríteni, hogy a támadás Kínából jöhetett. Azt valószínűtlennek tartják, hogy bizonyítékot találnak arra, a kormány áll a támadás mögött, de az ellenzéki pártok biztosak ebben.

A kormánynak erről megvolt a véleménye.

„Az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően hétfőn 7 órakor folytatódhat az előválasztás. Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja. A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson így is az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án” – írja az Országos Előválasztási Bizottság.