MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Kihirdették, ez jelenleg a világ legjobb étterme

Kihirdették, ez jelenleg a világ legjobb étterme

firstclass.hu

A végső rangsor több mint ezer séf és étteremkritikus szavazatai alapján dől el.

Las Vegasban jelentették be a világ legjobb éttermeinek "50 Best" rangsorát, a lista élére pedig egy új hely került, ráadásul nem is olyan messze.
Míg tavaly Dél-Amerikában volt a világ legjobb étterme, a kritikusok, séfek által választott új győztes hozzánk közelebb található. A Peruban, Limában található Central első helyét most a barcelonai Disfrutar vette át.

Így egy szerencsésen elkapott akciós jeggyel akár hétvégi kiruccanásnak is belefér, de azt jó tudni, hogy a Disfrutar (spanyol szó, jelentése: élvezni) 30 tételes degusztációs ételsora 290 euró, vagyis nagyjából 110 ezer forint. Mit kap az ízélményre vágyó felfedező ennyi pénzért?

A listát közlő brit Restaurant magazin szerint az étterem “messzemenő technikája, eredeti gondolkodása és úttörő ízei” miatt tört az élre. A 2014 decemberében megnyílt, immár három Michelin-csillaggal büszkélkedő konyha alapítói Mateu Casañas, Oriol Castro és Eduard Xatruch.

A leírás szerint egy itt elköltött étkezés tele van meglepetéssel, és életre szóló élményt nyújt. A menüben akad fagyasztottgazpacho-szendvics, kaviárral töltött panchino fánk is, tehát igazán exkluzív összeállításokról van szó.

2024-ben a latin konyha dominált, a második helyet a Michelin-csillagos Asador Etxebarrit kapta meg, amely szintén Spanyolországban, egy baszk faluban, Atxondoban található. Az idei harmadik helyezett a párizsi Table de Bruno Verjus lett.

A zsűri külön díjazta a kontinensek legjobbjait: Afrikában a La Colombe kapott elismerést, Észak-Amerikában az Atomix, Ázsiában pedig a Gaggan nyert. Dél-Amerika legjobbja Maido, Európáé és egyben világé a pedig a barcelonai Disfrutar.

A Disfrutar séfjei: Eduard Xatruch (jobb oldalon), Oriol Castro (bal oldalon), and Mateu Casañas (középen), (Fotó: David Zorrakino/Europa Press via Getty Images)

A The World’s 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. A végső rangsor több mint ezer séf és étteremkritikus szavazatai alapján dől el. A döntnökök által alkalmazott kritériumok, a besorolások jogosultsága mindazonáltal évek óta vita tárgya a világ ínyencei között, elsősorban francia séfek szólaltak fel többször az ügyben, átláthatatlannak és homályosnak nevezve a kritériumokat. Több francia, japán és amerikai bíráló 2015-ben elindította saját „A Lista” nevű, ezer éttermet rangsoroló gasztronómiai kalauzát, írja az MTI.