MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Kigúnyolta „jó barátunkat

Kigúnyolta „jó barátunkat", ezért két év börtönt kapott

index.hu • fotó: msn.com

Két év börtön lett a Putyint kigúnyoló bábuból.

Harmadik nekifutásra elérte az orosz Nyomozati Hatóság (SZK), hogy bűnösnek találják azt a két férfit, akik 2018 novemberében egy Putyin-maszkos bábut kötöztek ki Permben – írta a Newsru.com.

Az ítélet alapján egyikük két év letöltendő börtönt, másikuk egy év felfüggesztettet kapott, a harmadik tagot – aki a videót készítette – felmentették.

A rabruhába öltöztetett bábu homlokára a „Hazug” szót ragasztották, mellkasára pedig azt tűzték ki, hogy „Háborús bűnös Pinya V.V.” (Hogy miért Pinya Putyin, annak zavaros meme-története van az orosz neten, 2012 körül bukkant fel, de akkor még az ellenzéki Alekszej Navalnijra hajazó figura volt, aztán néhány évvel később lett Pinya Putyinból, de a név nem különösebben elterjedt – bár ezen a mostani ítélet segíthet.)

A belügyminisztérium első szakértői vizsgálata arra jutott, hogy nem uszító a felirat, ezzel értett egyet egy későbbi elemzés is. Bő egy évvel később aztán az SZK egy harmadik szakértői vizsgálatot kért. A Permi Állami Nemzeti Kutatóegyetem (PGNIU) öt oktatója végül megállapította, hogy a bábu politikailag ellenséges, és sérti az elnök támogatóit.

Véleményük szerint a garázda csoport tagjai „kihívó viselkedésükkel látványosan kifejezték a társadalomhoz és az együttélés szabályaihoz való hozzáállásukat” – azaz megbotránkozást keltettek.

Az ítélet indoklása ezzel összhangban kimondta: nyilvánosan nevetségessé akarták tenni az elnök tevékenységét, és megnyilvánult az iránta való tiszteletlenség is, valamint erkölcsi kárt okozott a társadalom azon részének, amely Putyint támogatja.