MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kibertámadás: célkeresztben a vakcinadokumentumok

Kibertámadás: célkeresztben a vakcinadokumentumok

24.hu

Bűnözők fértek hozzá a Pfizer-BioNTech vakcinájának dokumentumaihoz.

A vakcinák európai uniós engedélyeztetésével foglalkozó Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) közölte, hogy kibertámadás érte informatikai rendszerét, melynek körülményeit jelenleg is vizsgálják, ezért részletes információkat még nem tesznek közzé. Nemsokkal később a gyógyszerfejlesztő BioNTech is közleményt adott ki, amiben arról számolt be, hogy az EMA-tól kapott értesítés szerint a szervezet szerverein tárolt olyan dokumentumokhoz is hozzáfértek a támadók, amelyek a BNT162b2 nevű vakcina engedélyeztetési eljárásához kapcsolódnak.

A BioNTech szerint a tesztekben résztvevők személyes adatai nem érintettek a támadásban, és sem a Pfizer, sem az ő rendszerük nem kompromittálódott. A támadás nem befolyásolja a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárást sem. A Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett oltóanyagot Nagy-Britanniában már engedélyezték, az EMA december 29-ig tervezi lezárni az oltóanyag kiértékelését.

Nemrég írtunk róla, hogy a hackerek több olyan szervezetet is céloznak, amelyek a koronavírus-vakcinák biztonságos szállítását és tárolását biztosítják, lényegében a rendkívül kényes és kritikus hűtőláncot veszélyeztetik. Az IBM Security X-Force biztonsági csapata hívta fel rá a figyelmet, hogy a célzott támadások során a kiberbűnözők adathalász-levelekkel bombázzák az érintett szervezetek dolgozóit.