MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
„Kézikötésű” csokrot készít a virágkötő robot

„Kézikötésű” csokrot készít a virágkötő robot

termeszeti.hu

Képes pont úgy tekeri meg a csokrot, mint az „élő" virágkötők.

A Havatec cég Twistere az első virágkötő automata a világon. amely kézzel kötött csokrot állít elő, jellegzetes csavarással. A 2020-ban bemutatott masinából eddig mintegy 50 kelt el. A legtöbb Nyugat-Európában talált gazdára, de Észak-Amerikába is került ilyen robot, most pedig az első dél-amerikai gép is működésbe állt Ecuadorban.

A masina annál gyorsabban tud dolgozni, minél nagyobb tapasztalatot szerez a kezelője. Akár 1600 virágot is meg tud kötni forgóasztalonként (azaz személyenként). Ami igazán különlegessé teszi a robotot az az csavar, amelyre képes: pont úgy tekeri meg a csokrot, mint az ’élő’ virágkötők. A tekerés hatására a virág a vázába téve nyitott csokornak tűnik.

A Twister különleges módon működik. A gép egy szállítószalagból, több forgóasztalból (mindegyiken maximum 10 féle virág lehet) és egy körforgóból áll, ami összegyűjti a virágokat. Mindezt egy kötőanyag felhelyezése követi, ami a virágokat stabilan a helyükön tartja. Minden egyes asztalnál áll egy ember, aki a virágot az asztalról a futószalagra, a megfelelő helyre teszi. A virág pontos helyét LED fény jelzi.

 

A korábban is létező csokor-összeállító gépek más elveken működtek, leginkább csak laposan egymásra pakolták a virágokat, esetleg néhány szál keresztezésére voltak képesek. A Twister használata nagyon kevés előképzettséget igényel, minden virágot a körfogó gyűjt egybe, a végén pedig a szárakat csokorba csavarja. A kötőanyag a szalagot helyettesíti, rögzít a művet.

Az eddigi tapasztalatok szerint a Twister sokat segít a munkakörülmények javításában, a dolgozókat tehermentesíti és a vásárlók elégedettek az így készült csokrok minőségével.