MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Kerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül

Kerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül

erdekesvilag.hu

A „Biciklizés a vízen keresztül” program a turisták és a helyiek egyik legnagyobb kedvence.

A belgiumi Limburgban, a De Wijers természetvédelmi területen a kerékpárút egyenesen keresztül vezet a tó vizén, ahelyett, hogy fölötte haladna el. A 212 méter hosszú, betonból készült utat a vízszint alá építették, így a kerékpárosoknak a tó felszíne szemmagasságban helyezkedik el.

Az út mindkét oldalán egy-egy töltésfal tartja távol a vizet az áthaladóktól, a pálya alatt elhelyezkedő csatornák pedig biztosítják, hogy a szerkezet ne zavarja meg a tó élővilágának mozgását a két elválasztott rész között.

2016-os megnyitása óta a „Biciklizés a vízen keresztül” program a turisták és a helyiek egyik legnagyobb kedvencévé vált.

A program célja a biciklis turizmus felpörgetése volt Limburgban, ami már addig is a kerékpárosok paradicsomának számított az ország flandriai régiójában. Nagyjából huszonöt évvel ezelőtt Limburg vezetése biciklis csomópontok hálózatát építette ki a különböző biciklis útvonalak összekötésével.

A tavon keresztül vezető bicikliút is egy ilyen csomópont, ami két úthálózatot köt össze. Napjainkig a De Wijers természetvédelmi terület 700 hektáron ad otthont tavaknak és kulturális-történelmi területeknek, teljes területe azonban még manapság sem járható be kerékpárral. A bicikliúttal és a hozzá hasonló kezdeményezésekkel a kivitelezők Limburgra akarják irányítani a figyelmet, és minél több hazai és külföldi kerékpáros turistát akarnak a térségbe csalni.