MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

agroforum.hu

Szükséges a kerti fák számára a rendszeres vízutánpótlás?

Mint minden növénynek, úgy a gyümölcsfáknak is fajuktól függően meghatározott vízmennyiségre van szükségük ahhoz, hogy élettevékenységeit folytatni tudják, számunkra megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcsöt teremjenek. A gyümölcsfajok igényei e szempontból meglehetősen eltérnek egymástól, az almafáknak kb. 700-800 mm csapadékra lenne szüksége évente, melyből általában 200-250 mm-t kell pótolni hazánkban.

Az őszibaracknak minimum 650 mm csapadék az éves szükséglete. Még, ha a lehullott csapadék mennyisége meg is felel egy adott faj igényének, általában eloszlása az, ami nem kielégítő. A gyümölcsfák vízigénye ugyanis nagymértékben változik az egyes fenológiai fázisaik függvényében. A tenyészidőszak során például a kajszinak három olyan időszaka van, amikor fokozott fáinak vízfelhasználása. Az egyik a csonthéjképződés, majd a gyümölcsök intenzív növekedési időszaka, utána következő pedig a virágrügyek kialakulásának idejére tehető. Jellemző, hogy ezen időszakokban gyakorta nem hull megfelelő mennyiségű eső, mely így nem elegendő a kajszi optimális fejlődéséhez.

Az öntözés mennyisége tehát a gyümölcsfa fajlagos igényétől, a fenológiai fázisától is függ, azonban a gyökér tulajdonságai egyaránt befolyásoló hatásúak. A fák ugyanis a vizet és ezzel együtt a tápanyagokat a gyökereiken keresztül veszik fel. A gyökerek elhelyezkedésének a mélysége és kiterjedése a talajban főként az alanytól függ, de a vízfelvevő képességet a talaj tulajdonságai is befolyásolhatják. A talaj mélyebb rétegeibe csak az idősebb fák gyökérzete ér el, míg a fiatal példányoknak jellemzően még csak sekély elhelyezkedésű gyökérrendszere van.

A fiatal fáknak mindenképp szüksége van vízutánpótlásra a szárazabb időszakokban, hiszen egy-egy aszályos periódus akár kiszáradásukhoz is vezethet. A sekélyen gyökerező fajok és a bogyós gyümölcsök (málna, szeder, szamóca) egyaránt csak öntözéssel érlelnek bőséges és jó minőségű termést. A csapadék mennyiségétől függően tehát érdemes lehet átlagosan kb. 40 mm körüli vízmennyiséget pótolni gyümölcsfáink számára a szárazabb periódusokban.