Kávézót álmodott a Török-toronyba
„Mindig legyen terved, és ne szalaszd el a lehetőségeket.”
A vendéglátás és gyermekei jelentik az életét. Az EuroGuest Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Sipos Károly Viktor, idén megkapta az Év Vállalkozója díjat. A dunaföldvári várban elegánsan átalakított étteremben beszélgettünk a díj apropóján, de a szakember elmondta, hogy minden egy büfében kezdődött.
– Édesanyám 1987-ben megnyitotta Dunaföldváron a Kerék büfét, a legtöbb hétvégét itt töltöttem. Segítettem a háttérmunkában, beszerzésben, pultozásban, minden tudást, fortélyt és a vendégek szeretetét, megbecsülését tőle tanultam meg. Fáradhatatlan volt, mindenre volt egy jó mondása – meséli a ma 53 éves cégvezető, akinek a karrierje nem nevezhető szokványosnak.
A vendéglátásban maradt, autodidakta módon, a gyakorlatban tanult sok mindent, 21 évesen már két gyermeket nevelt, később megérkezett a harmadik lánya, és közben minden pénzét a vállalkozásába fordította vissza. A büféből sok munkával és kitartással kialakult a Kerék Csárda, hol egy új ajtó, új asztal, székek kerültek bele, minden év hozott valami fejlesztést. Az évek során üzlete, munkája révén megismerték Dunaföldváron, dolgozott a közétkeztetésben, amikor szakember hiány volt, elvállalta az iskola élelmezésvezetését, de hasonló megbízást teljesített az idősek otthonában is.
Volt olyan időszak, amikor 650 főre főztek a városban, ma már csak a gimnázium maradt és a szociális étkeztetést végzik. 2009-ben alapította az EuroGuest Kft-t és 2012-ben vette át a Vár Étterem működtetését. Nagy vállalás volt, hogy életet leheljen az akkor leromlott állagú vendéglátóhelybe, a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe véve. A munka ma is tart, jelenleg a várudvarban kertrendezés, növények telepítése zajlik a dunaföldvári önkormányzat hathatós segítségével.
És mindig van újabb fejlesztési elképzelése: – Ezt is édesanyámtól tanultam: mindig legyen terved, és ne szalaszd el az adódó lehetőséget. A Török-toronyban tervezem egy kávézó kialakítását, az étterem hagyományos stílusával szemben modern, extrább berendezést álmodtam ide, a kilátás és a környezet fantasztikus – mondja beszélgetőtársunk. Akinek életét a vendéglátás jelenti, nem véletlen fogalmaz úgy, hogy negyedik gyermeke a Kerék Csárda, az ötödik pedig a Vár Étterem lett. Jelenleg itt dolgozik lányai közül a legidősebb, Viktória, míg Bíborka a Kerék Csárdában vesz részt a munkában, Dominika pedig egyetemen tanul. A jövőt nyitva tartja számukra, fontos, hogy találják meg a saját útjukat. Neki sikerült, és ezt az Év Vállalkozója díj is alátámasztja.
Az elismerésről úgy vallott: – Először nem akartam elhinni. A kollégáimnak és páromnak, Áginak ajánlottam, mindenkinek megköszöntem, azoknak is, aki korábban dolgoztak nálunk, és hozzásegítettek, hogy idáig jussunk. Ez a díj büszkévé tesz, és motivál.


























