MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Károly herceg feleségéből királyné lehet

Károly herceg feleségéből királyné lehet

marieclaire.hu

Eddig mindenki azt gondolta, Károly herceg trónlelépése esetén Camilla megmarad hercegnéi rangon.

Erzsébet királynő a hétvégén ünnepelte trónra lépésének 70. évfordulóját, és az ennek alkalmából írt levelében olyan konkrétan beszélt a trónutódlás kérdéséről, mint korábban még soha.

“Örökké hálás maradok azért a hűségért és szeretetért, ami kapok önöktől. És amikor az idők teljében a fiam, Károly király lesz, tudom, hogy ugyanolyan támogatást fognak neki és feleségének, Camillának nyújtani, mint amilyet nekem nyújtottak. Az őszinte kívánságom, hogy ha eljön az ideje, Camillát Queen Consort rangon ismerjék el, miközben folytatja hűséges szolgálatát” – olvasható Erzsébet levelében.

Az eddigi szabály szerint Károly trónra lépésével, felesége, Camilla cornwalli hercegnő csupán a princess consort címet kaphatta volna meg, tehát nem lett volna belőle királyné. Ezt írta most Erzsébet felül a levelével – nem kis meglepetést okozva a döntésével. A királynő bejelentése azért is lepett meg annyira mindenkit, mert tudvalevő, hogy Camilla nem éppen hagyományos úton került be a királyi családba. Károly hercegnek már akkor viszonya volt Camilla Parker Bowles-szal, amikor Diana hercegnő férje volt, Diana halála után pedig Camilla gyakorlatilag közellenség lett Angliában. A brit királyi család is rengeteg kritikát kapott, amikor Károly 2005-ben feleségül vette az addigi szeretőjét.

Ezzel a döntésével tehát Erzsébet hatalmas gesztus tett a fia és annak felesége felé, a Queen Consort rang ugyanis gyakorlatilag királynői rangú hitvesnek, tehát magyarul királynéi státusznak felel meg.