MENÜ
2024. május 7.
Gizella
Karafiáth Orsolya azon töpreng, hozzámenne-e a gázoshoz

Karafiáth Orsolya azon töpreng, hozzámenne-e a gázoshoz

hvg.hu • fotó: maszol.ro

Miként élte meg az elmúlt hetet?- erről töpreng blogjában a szerző.

Egy megkötés van: adunk öt kulcsszót, ezeknek fel kell bukkanniuk a szubjektív visszatekintésben. Karafiáth Orsolyának most ezekből kellett ihletet merítenie: ihaj-csuhaj, tartható, hatalomkoncentráció, póráz, luft.

Kulcsszavak

Ihaj-csuhaj: Megvan a 3,5 millió beoltott, megnyitottak a teraszok, a kijárási tilalom csak este 11-kor kezdődik. 4 millió oltottnál a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megnyílnak a színházak, mozik, éttermek, szállodák és uszodák is. Sok szakember szerint ezek a lépések koraiak, a fertőzésveszély nem múlt el.

Tartható: Szinte minden statisztika azt mutatja, hogy lakosságarányosan Covid-halálozásban Magyarországon haltak meg a legtöbben a világon toplista. Orbán Viktor erre azt mondta, hogy az ország tartható pozícióban van, ahol inkább kevesebben haltak meg.

Hatalomkoncentráció: Orbán Viktor elismerte, hogy hatalomkoncentrációként is fel lehet fogni a veszélyhelyzet, és ezzel a kormány széles felhatalmazásnak meghosszabbítását, de szerinte ez arról szól, hogy megmaradjon a kormány cselekvőképessége, amikor nem ülésezik a parlament.

Póráz: Tavaly nyár óta több ágazatokban is megtilthatta a kormány a külföldi tulajdonszerzést, ha stratégiai jelentőségűvé nyilvánította azokat. most a pórázon tarthatók sorába bekerültek a médiacégek és az egyetemek is.

Luft: Két nap alatt kiderült, hogy hatalmas luftot rúgtak a focista piszkos 12-ek, azaz 6 angol, 3 spanyol és 3 olasz élcsapat szakadár terve egy külön Szuperligát csináljanak magunknak. Akkora felháborodás fogadta ezt a szurkolóktól a kormányokig, hogy a legtöbb érintett visszavonulót fújt, a kezdeményezés hamvába holt.

Álltam a boltban a gyümölcspult előtt, hosszan merengve. Pár perc múlva megszólított egy nő, hogy aranyoskám (idősebb hölgy volt), szerintem almát vegyen, semmiképp ne mindenféle déligyümölcsöt. Vegyen magyar almát! Nem tudom, mi ütött belém, alapban nem szeretem, ha hozzámszólnak, azt meg végképp nem, ha tanácsokat adnak, de a hang olyan kedves volt és olyan kevéssé kioktató, hogy szinte automatikusan nyúltam az almák felé. Szóba elegyedtünk. Meséltem a nagymamám almásáról, az egykori hatalmas szabolcsi almabirtokról, arról, hogy nemrég arra járva a gazdák panaszkodtak nekem, hogy nem kell senkinek a magyar alma, ezért a finom, hatalmas és mesebeli fajtákat kivágják, és léalmát termesztenek helyettük.