Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Kapolcsi kövek ihlették

Kapolcsi kövek ihlették

vince.hu

A nomád és a luxus életmód izgalmas találkozása.

A Hello Wood már több mit 14 éve aktív Kapolcson és környékén, ide szervezték nemzetközi építészfesztiváljaikat. Az egyik építészprogramnak témája is volt, hogy a kortárs építészek mit kezdenének az ehhez hasonló elhagyott területekkel. A kreatív, alkotó csoport számára fontos, hogy kapcsolatban legyenek a helyiekkel, részei legyenek a közösségnek. Az installációikat a Művészetek Völgye látogatói is megnézhették.

Néhány évvel ezelőtt aztán úgy döntöttek, hogy a tábort áthelyezik, itt inkább valami olyasmit hoznak létre, ami egész évben vonzza a vendégeket. „Küszködik az egész térség, hogy a Művészetek Völgyén kívül is legyen látogató. A covid alatt jutottunk arra, hogy a kabinépítészet felé lépünk tovább” – mondja Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója.

Először hat kabin valósult meg, amelyeket a térségre jellemző kapolcsi kövek ihlettek. A Hello Wood nemcsak megépítette őket, ők üzemeltetik is a szálláshelyet. Ez lett a cég referenciahelyszíne is egyben. Van, aki ezek alapján a kabinok alapján építteti meg a sajátját, akár külföldön. Az érdeklődők lehetnek ingatlanfejlesztők, vagy például házaspárok, akik azt tervezik, hogy egy vidéki településen fognak szálláshelyet üzemeltetni, mondja Huszár András. De vannak olyan kabinjaik is, amelyek még csak látványterv formájában léteznek, és máris tízet eladtak belőle, nagyrészt külföldre.

A kabinokat szándékosan úgy tájolták, hogy ha kinézünk az ablakon, ami tulajdonképpen az épület teljes frontja, ne lássuk a „szomszédokat”, vagy a személyzet tagjait, akik épp a kabinok közötti fapallókon járkálnak.