MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Jön az EU-s COVID-útlevél

Jön az EU-s COVID-útlevél

bitcoinbazis.hu

Ursula von der Leyen nemrégiben bemutatta, miként képzelik el az úgynevezett COVID-útlevelet a jövőben.

Megvan tehát az esély egy szebb jövőre, és az is lehet, hogy nyáron már habzsolhatjuk az életet. Az útlevél használatával – mely egyébként a Digitális Zöld Igazolás elnevezést kapta – minden reménység szerint újra beindulhat az élet… Már akinek. A kínai és orosz vakcinákkal oltottak sorsáról ugyanis az egyes tagállamok fognak dönteni.

Maszk és kézfertőtlenítő nélkül talán már ki sem mozdulunk otthonunkból, és valljuk be, közel sem volt egyszerű hozzászoknunk a mindennapi használatukhoz, és sokszor feledkeztünk meg róluk. Most pedig itt az új uniós zöld igazolvány, melyet nyáron, amennyiben utazni szeretnénk, zsebünkbe kell majd hordoznunk. Pánikra azonban semmi ok. Ezt az igazolványt ugyanis nem fogjuk tudni otthon hagyni, hiszen nemcsak papír alapon, hanem digitálisan is hozzáférhetünk majd. De kezdjük az elejéről.

Sokaknak már talán egyáltalán nem újdonság az úgynevezett COVID-útlevél, mely lényegében arra lett kitalálva, hogy szabad mozgást biztosítson az emberek számára. Légitársaságok százai jelentik be, hogy ezen útlevél használata nélkül ne is álmodjuk utazásról. És már csak idők kérdése volt, hogy az EU is beszálljon az útlevelek gyártásába. A bizottság elnöke szerint ugyanis az uniós zöld igazolvánnyal nyáron újra beindulhatna az európai élet, a gazdaság és a turizmus is. A jelenlegi helyzet és a tervek szerint még a nyári szezon kezdete előtt életbe fog lépni a rendszer, és minden polgár számára elérhető lesz.

Az igazoláson a személyes adatainkon kívül szerepelni fog az oltás neve, dátuma, száma, és az is, hogy túlestünk-e már a fertőzésen. Mindemelett a PCR- és antigéntesztek eredményeit is a rendszer által tudjuk majd felmutatni. A dokumentum egyébként ingyenes lesz, a benne levő információk pedig elérhetők lesznek mind angol, mind pedig a kiállító állam hivatalos nyelvén. Ahogy már említettük, okostelefonjainkon elérhető lesz egy applikáció, melyen keresztül bármikor el tudjuk majd érni dokumentumainkat. Az igazoláshoz egy QR-kód azonosító fog járulni, amely tartalmazni fogja az összes említett adatot.

Noha az igazolás megszerzése egyáltalán nem lesz kötelező, várhatóan az összes európai ország be fogja vezetni az útlevelek használatát, és minden bizonnyal csak ezen dokumentumokkal lehet majd belépni az egyes országokba. Ha repülni szeretnénk, a becsekkolásnál elkerülhetetlen lesz felmutatásuk, de nálunk kell lenniük majd akkor is, ha autóval vagy bármilyen közlekedési eszközzel érkeznénk a tagállamokba. Noha igazolás egyelőre még csak az uniós államok körében érvényes, a Bizottság megerősítette, hogy már folynak a munkálatok annak érdekében, hogy az EU tagállamain kívül más országok is elfogadják majd.

Az uniós országokban minden valószínűséggel azon oltásokat fogják elfogadni, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség már jóváhagyott (Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson& Johnson). A zöld útlevélbe pedig belekerülhetnek azon oltások is, melyeket a tagországok kormányai engedélyeznek. Ilyen például az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcina. De jöjjön a csavar. Azok, akik az uniós szervezet által elfogadott vakcinával vannak beoltva, szabadon mozoghatnak majd az államokban. Akik azonban a már említett orosz és kínai vakcinát kapták meg, további komplikációkra számíthatnak. A tagállamok fogják ugyanis eldönteni, mi legyen a sorsuk: beengedik őket az országba, vagy további tesztet és karantént írnak elő számukra. Mindenesetre, sok víz lefolyik még nyárig a Dunán. Az viszont biztos, hogy a zöld igazolással megnyílhat a lehetőség arra, hogy szabadabban mozoghassunk.