MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Jól fizető miniszteri székek, busásan jövedelmező egyéb források

Jól fizető miniszteri székek, busásan jövedelmező egyéb források

index.hu / Bereznay István / fotó: 168ora.hu

Brutális összegeket keresett a kormány néhány minisztere.

A kormany.hu-ra feltöltött nyilvános dokumentumokból derült ki, hogy mennyi pénzt vihettek haza tavaly a magyar kormány tagjai. Többségük nemcsak a kormányban betöltött tisztségből tett szert jövedelemre, hanem más forrásokból is, így több száz milliós bevételeket sikerült elérniük tavaly.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a tavalyi évben 47 202 270 forintnyi bevétel után kellett adóznia – derült ki az egyik dokumentumból.

Az összeg jóval kevesebb annál, mint amit a minisztereinek többsége hazavihetett tavaly. Pintér Sándor belügyminiszternek ugyanis 633 millió forint bevétele volt, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke 425 millió forintot keresett, a tavaly ősszel kinevezett energiaügyi miniszter, Lantos Csaba pedig 206 millió forintot vihetett haza 2022-ben (mindhármuk, különösen Lantos esetében elmondható, hogy a fenti összegnek a miniszteri fizetésük csak egy kis hányada volt).

De ők még csak a jéghegy csúcsát jelentik a listavezetőhöz, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez képest,

AKINEK ÖSSZESEN 3,93 MILLIÁRD FORINT BEVÉTELE VOLT TAVALY (EBBŐL 31,5 MILLIÓ FORINT VOLT A MINISZTERI FIZETÉSE).

A honvédelmi tárcavezető kiugró bevételeit az magyarázza, hogy korábban többségi tulajdonosa volt egy cseh repülőgyártó cégnek, valamint a kaszinóbizniszben is komoly érdekeltségei voltak. A miniszteri kinevezésekor azonban mindkettőtől meg kellett válnia: a repülőgyárnál Hernádi Zsolt, a kaszinóknál Habony Árpád lépett be a helyére.

A hvg.hu szerint a miniszterek közül a legkevesebb pénzt Semjén Zsolt vitte haza. Ő 44 millió forintot keresett, vagyis a miniszterek zöménél többet kapott, de nem volt olyan, egyéb forrásból származó bevétele, mint a többieknek. Semjént leszámítva a miniszterek közül Gulyás Gergely és Varga Judit vihetett haza 50 millió forintnál kevesebbet. A többi miniszter 2022-es bevétele 50 és 80 millió forint között volt.