MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
John Lennon későbbi gyilkosának dedikálta a lemezt, most elárverezik

John Lennon későbbi gyilkosának dedikálta a lemezt, most elárverezik

hvg.hu

A rocktörténelem valaha eladásra kínált legjelentősebb relikviája.

A Double Fantasy című albumon a ma negyven éve meggyilkolt zenész aláírásán kívül rendőrségi jelzések is láthatók, mert szerepelt a bizonyítékok között.

Elárverezik New Yorkban John Lennon Double Fantasy című albumának azt a példányát, amelyet halála napján dedikált későbbi gyilkosának. Lennon 1980. december 8-án írta alá a lemezt Mark David Chapmannek, alig pár órával azelőtt, hogy a fanatikus rajongó lelőtte őt New York-i otthona közelében.

"A rocktörténelem valaha eladásra kínált legjelentősebb relikviája" a New Jersey-i Goldin Auctions várakozásai szerint nagyjából 1,5 millió dollárért (442,7 millió forint) fog gazdát cserélni a szombaton záruló internetes aukción. A licit jelenleg 450 ezer dolláron áll. A korongot egy magángyűjtő bocsátotta árverésre.

A gyilkosság idején 25 éves Chapman négyszer lőtte meg Lennont, aki feleségével, Yoko Onóval sétált vissza késő este a lakásuknak helyt adó Dakota-házhoz. A 40 éves Lennon kórházba szállítás közben halt meg.

Chapman a gyilkosságot követően az épület előtt álló egyik növénytartóba dobta a dedikált lemezt, amire most lehet licitálni. A lemezen rendőrségi jelzések is láthatók, mivel szerepelt a bizonyítékok között.

Lennon rajongói kedden a New York-i Central Parkban virágokkal, gyertyákkal és énekléssel, míg Paul McCartney, Ringo Starr és Yoko Ono a Twitteren emlékeztek meg a zenész halálának 40. évfordulójáról.