MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Jogtalan eurómilliók EU-s pályázatokra – a szicíliai maffia új módszerei

Jogtalan eurómilliók EU-s pályázatokra – a szicíliai maffia új módszerei

hvg.hu

660 év börtönre ítéltek 91 maffiózót és velük együttműködő kormányzati tisztviselőt Messinában.

Legkevesebb 5 millió eurót szereztek illegálisan az uniós agráralapból a leleményes szicíliai maffiózók, akik halottak nevében vettek föl pályázati támogatásokat. „Ez a per megmutatta azt, hogy a maffia is korszerűsödik: régebben a védelmi pénzekből és a kábítószerkereskedelemből élt, mostanában viszont áttértek azokra az állami és uniós alapokra, amelyek Szicília felzárkózását kívánják támogatni” – nyilatkozta Maurizio De Lucia ügyész a brüsszeli Politicónak.

A portál siet emlékeztetni arra, hogy Olaszország régóta küszködik a korrupcióval, de ezt a pert pozitív példának tekinti arra, hogy a hatóságok képesek felvenni a harcot ellene. Persze Brüsszelben sokan gondolnak ilyenkor arra, hogy az a csaknem 200 milliárd euró, melyet Olaszország kapott a pandémia utáni helyreállításra vajon mindig a megfelelő helyre ment-e.

A maffia működése ugyanis meglehetősen egyszerű módszeren nyugodott: agrártámogatási kérelmeket nyújtottak be olyan földek után, amelyekért addig nem igényeltek földalapú támogatást. Ilyenek voltak például az amerikai hadsereg tulajdonában levő földek, melyeken nem mezőgazdasági művelés folyt, hanem műholdas antennák álltak rajta. A katolikus egyház földjeire is felvettek támogatást, pedig ezeket azért hagyták parlagon, mert nem lehetett gazdaságosan megművelni Szicíliában. A helyi gazdák nevében is benyújtották a kérelmeket és felvettek pénzeket. Ha a gazdák tiltakoztak, akkor jött a fenyegetés.

„A holt lelkek földjének nevezték ezt a területet. Korábban a maffiaklánok ölték egymást, de az uniós pénzek békét teremtettek köztük. Miért kockáztassák az életüket, ha dől a pénz az Európai Unióból? Az egésznek a helyi gazdák itták meg a levét. Ha valaki szót emelt ellenük, akkor életveszélyesen megfenyegették. Több mint 600 év börtön a maffiózóknak, ez határozott jelzés, és üzenet az egész országnak. Ez a terület most megszabadult a maffiától, és ez jó lecke lehet egész Olaszország számára” – lelkendezett a bíróság döntése után Giuseppe Antoci, a régió korábbi vezetője, aki évekkel ezelőtt elkezdte felgöngyölíteni az egész ügyet.