MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Jobb lesz a 20-40 év múlva megszülető generációknak?

Jobb lesz a 20-40 év múlva megszülető generációknak?

hvg.hu

„Nem szabad abba a hibába esni, hogy túlzottan pesszimisták vagyunk."

Bár rengeteg aggasztó trend van a világban, a pozitívumokat is látni kell, hogy a jövőnkről teljes képet kapjunk – foglalta össze Bill Gates, miért legyünk bizakodóak a jövővel kapcsolatban a jelenlegi nehézségek ellenére.

Koronavírus-járvány, orosz–ukrán háború, klímaváltozás. Csak néhány dolog azok közül, ami miatt az ember aggódhat nemcsak a ma, de a jövő miatt is, és felmerülhet benne a kérdés: milyen jövője lesz így az utánunk következő generációknak? A vészharangot már Bill Gates, a Microsoft társalapítója is kongatja egy ideje ezek miatt, ám a jelek szerint még mindezekkel együtt is optimista az emberiség jövőjét illetően.

Gates a napokban egy Sydneyben tartott előadáson arról beszélt, hogy még a jelenlegi és a jövő generációi előtt álló kihívások ellenére is sokkal jobb lesz a következő évtizedekben megszületni, mint bármikor máskor a történelemben.

„Továbbra is úgy látom, hogy sokkal jobb lesz 20, 40 vagy 60 év múlva megszületni, mint eddig korábban bármikor” – hangsúlyozta Gates. Szerinte a világ tele van olyan trendekkel, amelyek aggodalomra adhatnak okot: elég csak a rossz járványkezelésre, az éghajlatváltozás megállítására tett erőfeszítések elégtelenségére, vagy épp a politikai polarizációra gondolni.

Gates szerint ugyanakkor nem szabad abba a hibába esni, hogy túlzottan pesszimisták vagyunk, mert akkor nem látjuk a „teljes képet” a helyzetről. Pozitívumként emelte ki például, hogy az öt év alatti gyermekek halálozása az elmúlt évtizedekben a felére esett vissza – emelte ki a CNBC. Emlékeztetett: ha csak 300 évet megyünk vissza az időben, már akkor is láthatjuk, hogy mennyivel veszélyesebb volt az élet: az átlagember már 40 éves kora előtt meghalt.

Emellett pozitívan nyilatkozott az olcsó és hatékony zöldenergia-technológiában rejlő potenciálról és annak kiaknázásáról, valamint a technológia fejlődéséről is, amely lehetővé teszi az oktatási és egészségügyi dolgozók számára, hogy szerte a világon jobb ellátást biztosítsanak.