MENÜ
2022. június 30.
Pál
Jó üzlet

Jó üzlet

senior.hu

Festménnyel fizettek a sajtos szendvicsért, 50 évvel később vagyont ért a kép.

50 évvel ezelőtt Irene és Tony Demas abban reménykedtek, hogy törzsvásárlójuk, Mr. Kinnear egy nap majd mást is kipróbál, nem csak a grillezett sajtot. Azonban az úr semmi mást nem kért, csak grillezett sajtos szendvicset, amit 5 éves érlelt cheddarból és friss kenyérből készítettek.

Irene tudta, hogy a barterezés bizonyos körülmények között jobb, mint a pénzbeli fizetség, így aztán amikor Mr. Kinnear egy napon festményekkel a hóna alatt érkezett a szokásos szendvicsért, üzletet kötött vele. Felajánlotta neki, hogy egy festményért cserébe a jövőben ingyen kaphatja meg a kedvencét. Az egyik festmény különösen megtetszett az akkor várandós asszonynak, egy vidám alkotás volt, fekete kis traktorral és a nő arra gondolt, hogy remekül mutat majd a kisfia szobájában.

Most, 50 évvel később kiderült, hogy az asszony briliáns üzletet kötött, a képet ugyanis egy azóta elismertté vált népi festő, Maud Lewis festette és néhány héttel ezelőtt a mű több mint negyedmillió dollárért (kb. 95 millió Ft-ért) kelt el egy árverésen.
Az alkotó, Maud Lewis mindenfelé maradék festéket felhasznált, többek között azt, amit a halászok a csónak festése után hagytak. A szegény festő 1970-ben hunyt el, nehéz élete során számtalan képet készített, de sajnos csak a halála után vált elismertté. Mr. Kinnear úgy jutott a képekhez, hogy némi felszereléssel látta el a festőnőt, mivel megsajnálta.

A hányattatott sorsú művészt aztán a halála után kapta szárnyára a hírnév, egyre magasabbra értékelték munkáit. Miután a Demas család is tudomást szerzett erről, a gyerekek azt mondták az anyjuknak, hogy adja el a festményt, ami mindig ott lógott a gyerekszoba falán.

A nő végül ráállt a meghirdetésre, mivel a férje már idős, 90 éves, úgy érzi, nincs újabb 50 éve arra, hogy várjon. Felnőtt gyerekei arra biztatják az asszonyt, hogy utazzon a pénzből és élvezze az életet. Az biztos, hogy jó pár szendvicset tud majd venni a képért kapott összegből.