Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Jó hír az építkezőknek, árcsökkenés kezdődött

Jó hír az építkezőknek, árcsökkenés kezdődött

liner.hu

Több olyan termék van, amelyek ára jelentősen mérséklődött, emellett további árcsökkenésre is számíthatunk.

Egyes építési termékek ára korábban 40 százalékkal magasabb volt, mint a háború előtti időszakban, egyúttal számos kihívással kellett szembenéznie az ellátási lánc szereplőinek, amelyért többek között az anyaghiány és a szállítási határidők csúszása volt a felelős.

Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke kifejtette, az elmúlt egy hónapban több termékkategória esetében is árcsökkenés volt megfigyelhető, eszerint a betonacél több mint 30 százalékkal, az építési fa és a fűrészáru mintegy 25 százalékkal lett olcsóbb.

Hozzátette, nem éves alapon csökkentek az árak, hanem a háború miatt kilőtt szintek szelídültek meg mostanra, amely azt jelenti, hogy az érintett termékek már „csak” 10-15 százalékkal drágábbak, mint amennyibe február közepén kerültek.

Emellett az acéltermékek esetében korrigáltak a nemzetközi árfolyamok, valamint a beszerzési láncok is átrendeződtek, az Ukrajnában megsemmisült gyártókapacitást pedig más forrásból, például Törökországból tudták pótolni a kereskedők.

Azonban a szárazépítészeti anyagok (gipszkarton és tartószerkezetei), illetve az égetett kerámiatermékek (például tégla, cserép) árai nem változtak, mivel az ehhez köthető költségszintek továbbra is magasak – írta a Világgazdaság.

Ez a szigetelőanyagok többségére is igaz, kivéve a szálas szigetelőanyagokat, arra viszont van remény, hogy a kőzetgyapot esetében rövidülhetnek a szállítási határidők a közeljövőben.