MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Jelentősen, 29 százalékkal drágult a horgászati célú piaci ponty ára

Jelentősen, 29 százalékkal drágult a horgászati célú piaci ponty ára

teol.hu • fotó: sokszinuvidek.24.hu

„A hazai háromnyaras ponty kínálata várhatóan csak részben tudja kielégíteni telepítési igényeket."

 

A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetség (TOHOSZ) közölte, hogy megvalósultak az idei első telepítések:

Sárvíz csatorna 0-37 fkm: 350 kg3 nyaras ponty,
Sió csatorna 0-58 fkm: 700 kg3 nyaras ponty,
Szálkai víztározó: 2000 kg3 nyaras ponty került kihelyezésre.

A teol.hu-nak Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke a telepítés kapcsán arról beszélt, hogy a tavaszi szezonban a hazai háromnyaras ponty kínálata várhatóan csak részben tudja kielégíteni telepítési igényeket, mert a tavalyi időjárás, a vízhiány és a költségek – elsősorban a takarmány árának, illetve az üzemanyag és munkaköltségek – emelkedése rendkívül kedvezőtlenül hatott a haltermelésre. Hozzátette, várhatóan csak később, a nyári halászatra alkalmas méretű háromnyaras állományból tudják majd pótolni a telepítéseket.

Szakács Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy a horgászati célú piaci ponty beszerzési ára jelentősen megemelkedett. A 2022. tavaszi halbeszerzésekhez az országos horgász szövetség és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezete által közösen meghatározott irányár kilogrammonként nettó 1 100 forint.

Noha az ár a megegyezés szerint a nyári szezonban, vagyis május 1. és szeptember 30. között, sem lehet magasabb, a tavaly őszi árakhoz képest 29, 4 százalékos az áremelkedés. Tavaly ősszel ugyanis nettó 850 forint volt kilogrammonként volt a beszerzési ár.

Az árnövekedés a kötelező telepítési mennyiséget figyelembe véve legalább hárommillió forinttal növeli a TOHOSZ költségeit az előző évihez képest – mondta Szakács Szabolcs. Hozzáfűzte: Mindez az év eleji bizonytalan számú területi jegy értékesítés miatt óvatos tervezésre ad okot.